Сім країн «групи восьми» у спільній заяві засудили позицію Росії щодо України й оголосили, що припиняють участь у підготовці до саміту в Сочі.

«Ми зазначаємо, що дії Росії в Україні суперечать принципам і цінностям, на основі яких функціонують G7 і G8. У зв'язку з цим ми вирішили на якийсь час припинити участь у діяльності, спрямованій на підготовку до запланованого на червень саміту в Сочі, до тих пір, поки ситуація не дозволить «вісімці» вести значущі дискусії», - йдеться у заяві, поширеній Білим домом у понеділок, передає «Інтерфакс».

Під заявою підписалися лідери Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії і США, а також Європейської ради та Єврокомісії.

Партнери Росії з G8 також закликали Москву вирішувати питання безпеки і прав людини, що хвилюють її, пов'язані з подіями в Україні, шляхом прямих переговорів, присутності міжнародних спостерігачів або за посередництва ООН і ОБСЄ. Автори заяви підкреслили, що готові допомогти Росії у цих зусиллях.

Крім того, в заяві міститься заклик до всіх сторін українського конфлікту «поводитися вкрай стримано і відповідально, і знизити напруженість».

У ній йдеться про готовність підтримати Київ у відновленні єдності, стабільності, політичного та економічного добробуту, а також у переговорах з МВФ.

Нагадаємо, НАТО засуджує посилення військових дій Росії в Криму і висловлює велику стурбованість відносно рішення Ради Федерації Федеральних Зборів РФ про використання Збройних сил Росії на території України.

Раніше Рада Федерації прийняла постанову про використання Збройних сил РФ на території України на підставі звернення президента РФ і виходячи з інтересів безпеки громадян, у тому числі російських, і військового контингенту Росії, що дислокується на території України.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що заходи, вжиті Росією щодо України, повністю адекватні екстраординарній ситуації.

Організація Північноатлантичного договору (НАТО) заявила про свій намір підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

601