Верховна Рада України прийняла рішення звернутися в Міжнародний кримінальний суд із закликом встановити та притягнути до відповідальності вищих посадових осіб України за злочини проти людяності під час мирних акцій протесту громадян з 30 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

Як повідомляє кореспондент Forum'у, заяву в Міжнародний кримінальний суд про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду, скоєння злочинів проти людяності вищих посадових осіб держави, які призвели до особливо тяжких наслідків і масових вбивств українських громадян під час мирних акцій протесту в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, проголосували у вівторок 324 народні депутати.

Заявою передбачається, що Міжнародний кримінальний суд бере під свою юрисдикцію розслідування подій в Україні і згідно зі статтею 7 Римського статуту притягає до відповідальності президента Віктора Януковича, колишнього генпрокурора Віктора Пшонку, екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та інших посадових осіб, встановлених прокурором Міжнародного кримінального суду.

Нагадаємо, за даними МОЗ, у період з 18 лютого унаслідок сутичок у центрі Києва загинули 82 людини. У справі про масовий розстріл демонстрантів фігурує понад 50 підозрюваних .

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

460