Глава Верховного Суду України Ярослав Романюк звернувся до голови Верховної Ради та народних депутатів з проханням у законодавчому порядку посилити окремі гарантії безпеки і незалежності суддів. Про це повідомляє прес-служба Верховного Суду України.

«Зазначена законодавча ініціатива заслуговує на підтримку, адже актуальність законодавчого посилення окремих гарантій незалежності суддів назріла. Ми очікуємо розгляду законопроекту №4135 й ухвалення запропонованого закону найближчим часом», - йдеться у відкритому листі Романюка до Рибака, розміщеному на офіційному сайті ВСУ.

На думку Романюка, законодавчий захист безпеки суддів та членів їхніх сімей стане дієвим механізмом реалізації державою гарантій незалежності суддів.

Романюк висловив стурбованість тим, що останнім часом тиск на суддів чиниться у формі організації та проведення гучних масових заходів: пікетів, зборів, мітингів, походів, демонстрацій, які проводяться в безпосередній близькості від будівель судів або в приміщеннях судів й часто дестабілізують роботу судів.

Крім того, главу Верховного Суду турбує зростання неповаги до суддів з боку громадськості, однобічна оцінка рішень, негативні висловлювання політиків, на які, через свій правовий статус, судді не мають можливості відповідати.

У своєму зверненні голова ВСУ також наголосив, що захист суддів від тиску чи незаконного впливу у будь-яких формах має гарантуватися, насамперед, на законодавчому рівні, а механізми захисту повинні бути ефективними з точки зору їх практичної реалізації.

«Закликаю парламентаріїв відкинути політичні амбіції, абстрагуватися від особистих уподобань чи антипатій і усвідомити, що законодавче посилення захисту прав та безпеки суддів і членів їхніх сімей - абсолютно аполітичне по своїй суті питання, оскільки незалежність суду при здійсненні правосуддя рівною мірою важлива як для суспільства, так і для кожного окремого громадянина, а отже, і для всіх без винятку представників політичних партій і сил у парламенті або безпартійних депутатів», - підсумував Романюк.

Нагадаємо, 28 січня Верховна Рада скасувала дев'ять законів, ухвалених 16 січня 2014 року, серед яких № 721-VII «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальні закони про додаткові заходи захисту безпеки громадян».

Як раніше повідомляв ForUm, 11 лютого у Кременчуці невідомий вистрілив у суддю Автозаводського райсуду. О 01:40 середи, 12 лютого, він помер у лікарні.

Розпочато кримінальне провадження за ст. 379 Кримінального кодексу України (посягання на життя судді, пов'язане із здійсненням правосуддя).

Президент України Віктор Янукович доручив Генеральному прокурору об'єктивно розслідувати зазначене вбивство.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

549