Крім ризиків підриву державного устрою, поспішність і непродуманість повернення до Конституції-2004 призведе до низки правових колізій, попереджає політолог Юрій Кочевенко.

«Взяти, наприклад, положення про імперативний мандат. Повернення цієї норми по суті юридично закріпить депутатів у положенні «кнопкодавів», на що раніше часто скаржилася, до речі, сама опозиція. Всі питання будуть вирішуватися лідерами фракцій, а якщо якийсь депутат не згоден голосувати як сказали - виключення з фракції і прощавай, мандате. Звичайно, такий порядок лідерам опозиційних фракцій вигідний. Адже вони спочатку самі продають місця у виборчому списку, а потім дивуються - чому у них депутатів перекуповують», - пояснив Кочевенко.

Політолог каже, що повернення до Конституції-2004 ставить більше запитань, ніж дає відповідей.

«Візьмемо чисто правовий бік норми про імперативний мандат. З якого моменту він діятиме? Відразу після набуття чинності змін? А на яких депутатів він буде поширюватися на всіх чи тільки на обраних за списками? А на депутатів, які обрані в округах і вступили у фракцію? Або у нас в парламенті депутати розділяться на дві касти: безправних «списочників» і незалежних мажоритарників?», - каже політолог.

Нагадаємо, у своїй статті з приводу повернення до Конституції-2004 в.о. міністра юстиції Олена Лукаш заявила, що більшість норм цього документа були усунені у ході попередньої конституційної реформи за рекомендаціями Венеціанської комісії та ПАРЄ, оскільки не відповідали міжнародним демократичним стандартам. Зокрема міжнародні експерти критикували занадто широкі повноваження прокуратури, низький рівень впливу суддів на кадрові рішення в цій сфері, а також норму про імперативний мандат.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

212