Парламент на позачерговій сесії у вівторок, 28 січня, має розглянути закон про амністію за умови звільнення мітингувальниками центральних вулиць Києва.

Скасування парламентом «антипротестних» законів говорить про те, що влада пішла на компроміс з метою врегулювання політичної кризи, наступний крок повинен бути за опозицією, вважає політолог Дмитро Джангіров.

Рада на засіданні 16 січня прийняла 11 законів, які викликали резонанс у суспільстві і спровокували чергову хвилю протестів. Зокрема, були прийняті так звані «антипротестні» закони, які посилювали відповідальність учасників протестів.

Скасування цих законів було однією з основних вимог опозиції щодо врегулювання політичної кризи. Парламент України на позачерговій сесії у вівторок, 28 січня, скасував п’ять законів, ще 4 законопроекти були переголосовані.

«Головний подразник останніх тижнів знятий, це зменшило кількість точок протистояння, але тепер м'яч на стороні опозиції і вона вже повинна зробити якийсь крок», - сказав Джангіров у коментарі «Кореспондент».

Зокрема, на думку політолога, опозиція повинна сприяти звільненню вулиці Грушевського та інших центральних вулиць Києва від мітингувальників, демонстранти також повинні покинути раніше захоплені адміністративні будівлі.

З 19 січня мирні мітинги противників політики влади переросли у безлади в центрі Києва. Активісти зміцнили і розширили свою територію, захоплювали адміністративні будівлі, будували нові барикади - на вулиці Трьохсвятительській, дві - на Грушевського, ще одна висока барикада з'явилася на вулиці Інститутській, біля станції метро «Хрещатик».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

192