Застосовувані в Україні за підтримки Заходу технології кольорових революцій може призвести до розколу країни. Про це в ексклюзивному коментарі телеканалу БТБ заявив заступник директора Інституту країн СНД Володимир Жарихін.

Фахівець зазначив, що різні інтереси і політичні амбіції лідерів опозиції сприяють розколу України за сценарієм, нав'язаним ззовні.

«Занадто вже те, що відбувається на Майдані, нагадує площу Тахрір. Тобто в мене таке враження, що для нас з вами приберегли ті ж технології для країн третього світу, які вже використовувалися раніше. Це прикро, неприємно. І найчастіше ті люди на Майдані, які вважають себе вершителями долі України, найчастіше виявляються виконавцями чужої волі, яка спрямована на дестабілізацію України як однієї з найбільших суверенних держав на території Європи», - прокоментував Жарихін.

За його словами, даний сценарій реалізується за активної підтримки Заходу, який здійснює неприхований тиск і навіть відвертий шантаж представників законної української влади.

«Їх (учасників заворушень. - Ред.) називають і будуть продовжувати називати в західних засобах масової інформації мирними демонстрантами. Тому що такі технології кольорових революцій - видавати вуличних хуліганів або навіть відвертих бойовиків за мирних демонстрантів. І друге, тими чи іншими способами обмежувати представників державної влади у їхніх можливостях, до речі, зовсім законних, контролювати дії цих вуличних хуліганів. У цьому, до речі, і полягає технологія. Пам'ятаєте, в Європейському Союзі заявили, що буде проведена ревізія рахунків українських олігархів в європейських банках. І якщо ви будете обмежувати дії вуличних хуліганів, вам просто закриють рахунки. Ось вони, технології кольорових революцій в повний зріст», - пояснив фахівець.

На думку Жарихіна, політична роз'єднаність та особисті владні амбіції кожного окремого з лідерів опозиції також сприяють реалізації сценарію розколу України.

«У революції немає справжнього лідера, але у революції вже є важкі наслідки. Створення паралельних органів влади в такій розколотій за уподобаннями людей територіально країні, як Україна, це - прямий шлях до того, щоб ризикувати територіальної цілісності країни. Тому що тоді одна частина буде підкорятися чинній владі, інші - паралельній владі у вигляді народної ради, тієї самої, яку створили з народних рад своїх регіонів. А наступний крок - поділ країни за принципом хто кому підпорядковується. Це, мені здається, дуже нерозумний крок опозиції навіть з точки зору інтересів і її боротьби за владу», - сказав Жарихін.

Він зазначив, що Росія зацікавлена в збереженні територіальної цілісності України, тому що навіть з економічної точки зору їй потрібні стабільні країни-сусіди. Водночас Європа має інший погляд на питання територіальної цілісності навіть в рамках самого ЄС.

«У рамках організації під назвою Європейський Союз дуже незадоволені існуванням суверенних держав. Деякі вважають, що Європейський Союз повинен бути об'єднанням не держав, а об'єднанням регіонів. І тому для них цілісність України, на відміну, до речі, від нас, не є якоюсь цінністю, яку потрібно підтримувати. І тому ці найчастіше нерозумні кроки підказуються звідти, з Брюсселя», - вважає Жарихін.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

156