Компромісом між владою та опозицією може стати повернення до Конституції 2004 року. Таку думку висловив сьогодні під час прес-конференції політолог Вадим Карасьов.

За його словами, на даний момент повернення до Конституції 2004 року може бути для політиків більш дієвою умовою, ніж підняття питання про дострокові президентські вибори.

«Я думаю, що навколо повернення до Конституції 2004 року, а потім і теми удосконалення парламентсько-президентської форми правління в рамках конституційних зборів, асамблеї або ради, можна рухатися далі. Сьогодні навколо цього може бути сформований консенсус еліт - і опозиційних, і провладних», - зазначив він.

Водночас, за словами Карасьова, попередньою умовою для порозуміння між владою та опозицією повинне стати скасування «законів 16 січня».

Думку Карасьова поділяє політолог, професор кафедри політології Національного університету «Києво-Могилянська академія», член ради ВО «Майдан» Олексій Гарань.

«Не чекаючи конституційної реформи, потрібно виконати хоча б мінімальні вимоги, які опозиція і в цілому Майдан висували з 30 листопада, тобто відставка Захарченка і покарання винних, а зараз домагатися скасування «законів від 16 січня». Перше, що потрібно зробити, - припинити стріляти в людей, жорстокі побиття, викрадення, а також відвести війська до тих об'єктів, які вони повинні захищати», - сказав експерт.

За його словами, для початку переговорів потрібні абсолютно мінімальні речі. «Потрібно припинити стріляти в людей, викрадати їх, по-звірячому їх катувати. А далі вже політично думати, і я згоден, що однією з основних цілей має стати повернення до реформи 2004 року», - зазначив він.

Анастасія Піка,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

262