Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів про додаткові заходи захисту безпеки громадян».

Значна кількість норм цього Закону спрямована на підвищення гарантій незалежності суддів під час здійснення ними своїх професійних обов'язків, йдеться на офіційному сайті Державної судової адміністрації України.

Незалежність судді є запорукою прийняття справедливого рішення, заснованого на вимогах та верховенстві права. Таким чином, українське суспільство і громадяни є зацікавленими у зазначених законодавчих новаціях, оскільки, чим більше захищений суддя від стороннього впливу, тим більш об'єктивним і неупередженим буде його рішення у конкретній справі.

Сьогодні питання додаткових гарантій незалежності суддів набуло особливої важливості. Адже внаслідок зростання соціально - політичної напруженості, що спостерігається останнім часом в нашій країні, почастішали випадки відвертого психологічного і навіть фізичного тиску на суддів під час здійснення ними правосуддя. Іноді піддаються впливу не тільки судді, а також і члени їхніх сімей.

Слід зазначити, що вказані випадки тиску на суд є досить суттєвою перешкодою для здійснення правосуддя, захисту прав і свобод громадян та інтересів суспільства і держави.

Враховуючи вищесказане, новий закон посилює адміністративну відповідальність за вияв неповаги до суду, а також розширює коло дій, що підпадають під ознаки складу злочину, передбачені статтею 376 Кримінального Кодексу України.

Так, згідно з внесеними змінами, під втручанням в діяльність судді розуміється незаконний збір, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації щодо судді, його близьких родичів чи членів сім'ї, поширення матеріалів або інформації, що носять явно образливий характер і демонструють зневагу до судді або правосуддя, тиск, залякування або втручання в будь-якій іншій формі в діяльність судді, вчинені з метою помсти, перешкоджання виконання суддею службових обов'язків або з метою домогтися винесення неправомірного рішення, публічні заклики або розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій.

У свою чергу змінами до статті 377 Кримінального кодексу України встановлена кримінальна відповідальність за погрозу або насильство щодо членів родини судді.

Важливим є посилення кримінальної відповідальності за умисне невиконання рішення суду. Така новація є додатковою гарантією для громадян, які звертаються до суду за захистом своїх прав та інтересів.

У цілому необхідно зазначити, що норми зазначеного Закону підвищують незалежність суддів і важливі для належного судового захисту громадянами своїх прав, а також відповідають міжнародним стандартам у сфері судочинства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

337