Народні депутати від опозиції зареєстрували у Верховній Раді проект закону про внесення змін до ст. 21 Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо забезпечення права релігійних організацій і громадян на безперешкодне проведення релігійних обрядів та церемоній).

Документ зареєстрований 15 січня під номером 3868-1.

Його авторами є нардепи від фракції «Батьківщина» Ігор Васюник, Степан Кубів, Михайло Хміль, Лідія Котеляк, Степан Курпіль, Іван Стойко, Андрій Парубій і народний депутат від ВО «Свобода» Михайло Блавацький.

Законопроектом пропонується закріпити право релігійних організацій і громадян на безперешкодне проведення релігійних обрядів і церемоній у місцях мирних зборів громадян і на зустрічах з народними депутатами України.

«Цей законопроект є альтернативним до проекту закону про внесення змін до статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо порядку проведення публічних богослужінь) №3868 від 14 січня 2014 року. На відміну від нього, цей проект закону не містить посилань на «законодавство України про свободу мирних зібрань» при регулюванні повідомного принципу проведення публічних релігійних обрядів та церемоній», - йдеться в пояснювальній записці.

Депутати також зазначили, що частина 5 статті 21 цього закону передбачає невиправдані ускладнення процедури відправлення публічних релігійних обрядів та церемоній, а саме необхідність отримання дозволу відповідної місцевої державної адміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.

«Такі обмеження не відповідають статті 35 Конституції України. Тому необхідно введення повідомного принципу проведення публічних релігійних обрядів та церемоній», - вважають нардепи.

Як повідомлялося, керівництво Мінкультури звернулося до глави Української греко-католицької церкви (УГКЦ) верховного архієпископа Києво-Галицького Святослава (Шевчука) з проханням забезпечити дотримання законодавства про проведення публічних богослужінь і вказало на те, що священики повинні мати дозвіл на проведення служінь у таких місцях як Майдан Незалежності в Києві.

Президент України Віктор Янукович вважає за необхідне вдосконалити законодавство у релігійній сфері щодо права віруючих молитися в тих місцях, де вони побажають.

14 січня нардеп від фракції Партії регіонів Ганна Герман зареєструвала у Верховній Раді законопроект, який дозволить українцям молитися в будь-яких місцях без попереднього на те повідомлення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

152