Киргизія відкликала свого посла з сусіднього Таджикистану, повідомляє K-News з посиланням на киргизький МЗС.

Дипломат відкликаний для консультацій. Причиною, як наголошується, став нещодавній інцидент на кордоні, де сталася перестрілка між киргизькими та таджицькими прикордонниками.

Раніше обидві сторони поклали провину за перестрілку один на одного. В уряді Киргизії, зокрема, заявили, що таджицькі військовослужбовці вторглися на киргизьку територію і першими відкрили вогонь. Обстріл, як стверджують в Бішкеку, вівся не тільки зі стрілецької зброї, але також з мінометів і гранатометів.

МЗС Таджикистану, у свою чергу, заявив, що кордон порушили представники Киргизії, які потім спровокували перестрілку.

В обох республіках у зв'язку з подією були заведені кримінальні справи, пише «Lenta.ru».

Перестрілка сталася в суботу, 11 січня. Приводом стали розбіжності щодо будівництва об'їзної дороги навколо таджицького анклаву Ворух, що знаходиться на території Баткенської області Киргизстану (у південній частині країни). Таджицька сторона наполягала на тому, щоб будівництво дороги, яка частково заходить на таджицьку територію, було зупинено. Киргизька сторона припиняти будівництво відмовлялася.

Внаслідок сутички поранення отримали п'ятеро (за іншими даними, шестеро) киргизьких військовослужбовців і троє прикордонників з Таджикистану.

13 січня, як повідомляє Central Asian News, відбулася зустріч між представниками силових структур Таджикистану і Киргизії, на якій обговорювався інцидент на кордоні. За інформацією агентства, «порушувалися питання проведення спільного розслідування щодо цього інциденту». Було також вирішено, що прикордонники двох країн «з метою зняття напруженості» продовжать спільне патрулювання на деяких ділянках кордону.

Кордон між двома країнами при цьому поки залишається закритим. Пропускні пункти були закриті Киргизією після перестрілки. Повідомлялося, що вони запрацюють знову після «стабілізації обстановки».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

134