Вихід в Італії книги Рінальдо Рінальдіні «Юлія Тимошенко: Завоювання України» привернула увагу до нашої країни італійських публіцистів та експертів (книга в кінці грудня 2013 року вже з'явилася і в Україні російською мовою). Нещодавно у впливовій італійській газеті «Corriere della Sera» вийшла стаття відомого історика та дипломата, колишнього посла Італії в СРСР Серджіо Романо «Україна - країна між двох світів», в якій він піддав критиці позицію ЄС стосовно України і, зокрема, безапеляційну підтримку Майдану з боку Заходу, особливо США.

За словами Романо, американська еліта часто підтримує політичні сили пострадянських країн лише з тої причини, що їх критикує Росія. Він нагадав, як адміністрація екс-президента США Джорджа Буша зробила ставку в Грузії на Михаіла Саакашвілі і навіть підтримала його агресію в Південній Осетії.

«Президент Обама, на щастя, більш обережний і без підтримки США Саакашвілі втратив довіру народу. Тому коли сьогодні сенатор Джон Маккейн приїжджає в Україну, він висловлює там свою власну позицію, але ніяк не позицію США», - вважає Романо.

Він визнає, що на сьогоднішньому Майдані проєвропейська позиція деяких політиків парадоксальним чином поєднується з націоналізмом і навіть антисемітизмом. «Ви думаєте, молоді українці стоять на центральній площі в очікуванні свободи і демократії? Але на Майдані стоять і бойовики націоналістичної партії «Свобода» Олега Тягнибока, яка до 2004 року називалася «Націонал-соціалістично.» і бере свій початок від колабораціоністської організації, яка билася на боці німців проти Червоної Армії у роки Другої світової війни», - пише Романо.

Італійський дипломат нагадав, що Євросоюз необґрунтовано сконцентрувався нещодавно на захисті Юлії Тимошенко. «Я не розумію, наприклад, чому Європейський союз безапеляційно вимагав від української влади звільнення Юлії Тимошенко в знак прихильності до демократії. - пише Романо. - Юлія Тимошенко зовсім не Жанна Д’Арк: її шлях у політику покритий тінню. У новій книзі «Юлія Тимошенко: Завоювання України» героїня книги представлена безжальним олігархом, яка збагатилась за рахунок газу і нафти. Сьогодні вона - ікона українського націоналізму, але до тридцяти з гаком років ця брюнетка без звичної русої коси говорила виключно російською», повідомляють «Версії».

Романо звертає увагу читачів на розділеність України, яку західні експерти часто ігнорують. «Симпатії до ЄС у західних регіонах очевидні, але найбільш важливі промислові райони України знаходяться на Сході. Підписання договору про Асоціацію з ЄС позбавило б Україну здебільшого економічних партнерів на Сході. Тому сьогодні Віктор Янукович намагається враховувати інтереси двох частин України і у відносинах з ним Європейський Союз повинен продемонструвати більше терпіння», - пише Романо.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

223