Віце-прем'єр-міністр України Костянтин Грищенко взяв участь в урочистому відкритті реконструйованого музею Тараса Шевченка в с. Мошни Черкаської області.

«Я вдячний всім, хто долучився до відновлення цього музею. Сьогодні нам як ніколи потрібно пам'ятати про заповіти Тараса Шевченка любити Україну, і наш спільний обов'язок - зробити все для духовного об'єднання українців», - цитує слова Грищенка його прес-служба.

Реставрація музею здійснювалася на виконання рішення Всеукраїнської гуманітарної ради при Президентові України, в рамках підготовки до святкування 200-річчя Шевченка.

Музей розташований у колишньому будинку міщанина Нагановського, де під час своєї останньої поїздки в Україну в липні 1859 року Тарас Шевченко провів кілька ночей після арешту в Прохорівці. Тому експозиція сформована так, щоб максимально відтворити той нелегкий період у житті Шевченка, коли він перебував в Україні.

Після проведення реставраційних робіт колишнє житло Нагановського зараз має такий вигляд, який воно мало в середині XIX століття. В експозиції музею збережені унікальні фото, тексти спогадів, меблі та інші предмети побуту мешканців Мошни в XIX столітті, які також долучені до поповнення фонду музею.

За словами директора Черкаського обласного краєзнавчого музею Алли Кушнір, підхід реставраторів був досить делікатним, по суті, вони зміцнили будівлю і корінним чином не втручалися в її будівництво.

«У цілому в будинку 6 кімнат, у п'яти з них створені різноманітні експозиції, ще в одній - облаштована кімната для співробітників музею. Таким чином, мешканці Черкас та гості зможуть зануритися в атмосферу XIX століття і ще глибше дізнатися про життя Великого Кобзаря, а також тих, хто колись жив або гостював у домі. На стінах будинку-музею розвішано чимало фотографій, офіційних документів і листів, у його кімнатах відвідувачі побачать колекцію старовинного посуду та меблів, серед них - буфет для кухні, стільці, столи з лавками, ліжко і багато дрібних предметів побуту. Кожен з експонатів відтворює ту епоху й атмосферу, в якій жив Тарас Григорович», - розповіла вона.

Реставрація музею розпочалася ще у жовтні 2013 року за сприяння львівського товариства «Візерунок». Автором проекту є архітектор Сергій Туренко. Долучалися до його розробки також фахівці з управління містобудування та архітектури Черкаської облдержадміністрації та управління культури, а також архітектор Лариса Скорик.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

165