Уряд Сирії заявив Виконавчому комітету ОЗХЗ про два випадки нападу на склади, де зберігаються компоненти для створення хімічної зброї, повідомляє в четвер іранський телеканал «Аль-Алям» з посиланням на джерело в європейських дипломатичних колах.

За даними телеканалу, представник Сирії в ОЗХЗ Бассам ас-Саббах у ході засідання, яке відбулося напередодні в Гаазі, повідомив, що атаки були здійснені на склади в районі міста Хомс і в передмісті Дамаска, проте сирійська влада змогла перешкодити бойовикам. При цьому ас-Саббах не уточнив, коли сталися напади і хто саме несе за них відповідальність. За словами джерела телеканалу, «якби плани терористів вдалися, це стало б катастрофою», повідомляє РІА «Новости».

У кінці минулого року МЗС Сирії повідомило, що 21 грудня склад з компонентами для хімзброї був атакований терористами, атака була успішно відбита сирійською армією. Крім цього, ще один напад стався на околицях Дамаску, в ньому брали участь бойовики з угрупування «Фронт ан-Нусра». Терористи намагалися увірватися на територію об'єкта на броньованих автомобілях з великою кількістю вибухівки. Військовим вдалося підірвати такий автомобіль перед воротами об'єкта, унаслідок вибуху загинули 4 людини і 28 отримали поранення.

Згідно із затвердженим спочатку планом, високотоксичні речовини повинні були бути вивезені з Сирії до 31 грудня 2013 року, проте дотримати «дедлайн» не вдалося через нестабільну обстановку в країні. Згідно зі скоригованим ОЗХЗ графіком, пріоритетні речовини, що включають близько 20 тонн токсичного гірчичного газу, повинні бути вивезені до 31 березня 2014 року, а до кінця червня 2014 року сирійська хімічна зброя має бути повністю знищена.

Нагадаємо, вивезення найбільш небезпечних хімічних речовин є ключовим пунктом угоди про передачу сирійської хімзброї під міжнародний контроль, укладеної за посередництва США і Росії.

Перша партія сирійської хімічної зброї покинула сирійський порт Латакія в січні.

Спільна Місія ОЗХЗ та ООН була створена з метою забезпечення своєчасної ліквідації програми хімічної зброї Сирії згідно з положеннями рішення Виконавчої ради ОЗХЗ від 27 вересня і прийнятої потім резолюції 218 (2013) Ради Безпеки ООН.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

147