З завтрашнього дня Латвія переходить на євро. Згідно з відповідним розпорядженням уряду, з 1 січня 2014 року в країні буде запроваджено євро.

Однак лат перебуватиме в обігу протягом двох тижнів з дня входження в єврозону. В цей час здача з платежів у латах буде видаватися в євро. Банкомати не будуть видавати лати з дня введення євро.

У кредитних установах поміняти лати на євро можна буде протягом шести місяців після введення євро. Обміняти гроші можна буде в поштових відділеннях, але протягом одного місяця. В центральному банку Латвії період обміну латів на євро буде безстроковим і в необмеженому обсязі, пише «ЛІГАБізнесІнформ».

Нагадаємо, Єврокомісія схвалила приєднання Латвії до зони євро з 1 січня 2014 р. на початку червня поточного року.

За підрахунками уряду країни, входження в єврозону обійдеться їй у 80 млн латів ($160 млн). «З боку держави ця сума не змінилася - введення євро обійдеться держсектору в 10,2 млн латів (близько $20,4 млн), включаючи підтримку Європейської Комісії» , - зазначають у Мінфіні Латвії.

Ця сума буде витрачена на переналаштування інформаційних технологій, на питання комунікації щодо введення євро, на обмін готівки в регіонах, на додаткову безпеку у філіях Латвійської пошти, де можна буде поміняти валюту, на моніторинг цін та інші цілі в рамках переходу на євро.

Нагадаємо, що Литва має намір перейти на євро у 2015 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

242