Федеральне медико-біологічне агентство Росії не одержувало запитів від палестинської сторони на проведення повторної експертизи останків Ясіра Арафата, заявив «Інтерфакс» голова відомства Володимир Уйба.

«Ні, ми не отримували. Ми ж закінчили експертизу, і всі з нами погодилися. Мало того, навіть швейцарці зняли свої заяви і погодилися, і французи підтвердили наші висновки», - сказав Уйба.

За його словами, «Ясір Арафат помер не від радіаційного впливу, а своєю смертю».

Згідно з офіційною версією, Арафат помер у 2004 році у Франції від обширного інсульту, проте згодом з'явилася версія про отруєння радіоактивною речовиною полоній-210.

Як повідомлялося, торік за розслідування обставин смерті Я.Арафата взявся катарський телеканал «Аль-Джазіра». Журналісти отримали від родини Арафата низку його особистих речей (у тому числі предмети одягу і зубну щітку) і зразків тканин, які відправили у Швейцарії - в Інститут радіофізики й Університетський центр судмедекспертизи.

Після цього французька прокуратура за запитом родичів Арафата ініціювала офіційне розслідування на предмет можливого отруєння. Вдова Арафата Суха дала добро на ексгумацію його тіла.

Французькі судмедексперти попросили про допомогу колег зі Швейцарії та Росії. Їхнім головним завданням було підтвердити або спростувати версію про отруєння Арафата полонієм-210, а потім, у разі підтвердження версії, спробувати визначити, де було вироблено отруйну речовину.

У середині жовтня поточного року Уйба повідомив, що російські експерти, які проводили дослідження, слідів полонію не виявили.

Як раніше повідомляв ForUm, група французьких учених, яка займається встановленням причини смерті Ясіра Арафата у 2004 році, виключила ймовірність його отруєння.

Нагадаємо, британський журнал Lancet опублікував результати дослідження швейцарських медиків, які свідчать про те, що колишній палестинський лідер Ясір Арафат міг бути отруєний радіоактивним полонієм-210.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

3621