Центральна виборча комісія України готова звернутися в Конституційний суд з приводу норми про ценз осілості для кандидатів у народні депутати у січні 2014 року. Про це йшлося під час зустрічі голови ЦВК Михайла Охендовського з групою спостерігачів від БДІПЛ ОБСЄ на чолі з її керівником Джонатаном Стоунстрітом.

Зокрема, Стоунстріт висловив пропозицію про доцільність перегляду встановленого законом про вибори 5-річного цензу осілості для кандидатів у народні депутати, навівши приклад того, як застосування відповідних норм призвело до скасування реєстрації одного з кандидатів у листопаді 2013 року.

Охендовський зазначив, що зазначені приписи закону базуються на нормах Конституції України. На його думку, проблема полягає не в існуванні цих норм як таких, а в неоднаковому їх розумінні ЦВК з одного боку, і судами - з іншого.

Також він заявив, що судова практика з цього питання суперечлива.

За словами Охендовського, для практичного вирішення проблеми він готовий вже у січні 2014 року запропонувати ЦВК звернутися до КС щодо тлумачення відповідних норм Основного Закону, використавши надані комісії повноваження.

«У майбутньому всім кандидатам повинна бути забезпечена абсолютна правова визначеність щодо тлумачення вимог Конституції про проживання в Україні. Це стане запорукою однакового застосування відповідних норм і Центральною виборчою комісією, і судами», - зазначив глава ЦВК.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

228