Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський проти перенесення дати повторних виборів до Верховної Ради в 5 округах у зв'язку з ситуацією, що сформувалася в Україні. Про це він сказав на брифінгу.

«Виборчий процес, розпочавшись, повинен бути завершений згідно із законодавством лише встановленням результату», - сказав Охендовський, повідомляють «Українські новини».
Таким чином, за його словами, у ЦВК немає жодних законних підстав для перенесення дати виборів.

Також він зазначив, що в найбільш проблемних округах (№94 у Київській області і №223 у Києві) у ЦВК немає підстав сумніватися в вільному волевиявленні виборців та проведенні демократичних виборів.

Охендовський сподівається, що організатори масових протестних акцій у Києві не будуть активно агітувати за будь-кого з кандидатів, оскільки це дасть можливість тим, хто програє, засумніватися в законності виборів.

Голова ЦВК зазначив, що закон дозволяє кандидатам оскаржити в суді дії Центрвиборчкому щодо встановлення результату.

Також ЦВК розраховує на оперативну реакцію правоохоронців на можливі провокаційні дії в день виборів.

Таким чином, Охендовський вважає, що підстав для розгляду питання про перенесення дати повторних виборів немає.

Нагадаємо, Верховна Рада 5 вересня призначила на 15 грудня повторні вибори народних депутатів у п'яти мажоритарних округах - №№94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 і 197 (Черкаська область), 225 (Київ, Шевченківський район). Закон встановлює, що виборчий процес повторних виборів розпочинається за 60 днів до дня голосування.

Після того, як в ніч на 30 листопада на Майдані Незалежності відбулися зіткнення між правоохоронцями та мітингувальниками, 1 грудня десятки тисяч українців вийшли на вулиці столиці з протестом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

172