Україна очікує кроків назустріч від держав - членів Європейського Союзу в реалізації програми фінансово-економічної допомоги, заявив Президент України Віктор Янукович.

Під час пленарного засідання саміту ініціативи «Східне партнерство» Глава держави констатував, що, «на жаль, останнім часом Україна опинилася один на один з серйозними фінансово-економічними проблемами».

«Тому ми вже сьогодні потребуємо рішучих кроків назустріч Україні від наших європейських партнерів у питанні розробки та реалізації програми фінансово-економічної допомоги з використанням усіх наявних механізмів та ресурсів», - сказав Президент.

Серед таких заходів Янукович назвав розблокування програм секторальної бюджетної підтримки ЄС, виділення ресурсів макрофінансової допомоги, дієву підтримку з боку міжнародних фінансових інститутів. «У цьому контексті Україна зацікавлена в якнайшвидшому відновленні ефективної взаємодії на прийнятних умовах з Міжнародним валютним фондом і Всесвітнім банком», - сказав він.

Глава держави також звернув увагу на необхідність перегляду Євросоюзом торговельних обмежень щодо окремих позицій українського експорту, в тому числі введених ще у минулому столітті.

За словами Януковича, Україна розраховує на активну участь ЄС і міжнародних фінансових інститутів у модернізації української газотранспортної системи, а також у забезпечення всіма належними засобами і механізмами ЄС енергетичної незалежності країни.

«Сподіваємося на перегляд позиції країн - членів ЄС щодо спорудження економічно необґрунтованих потужностей з транспортування природного газу в Європу в обхід України», - підкреслив він.

Президент підкреслив, що окремою важливою складовою цієї роботи має стати узгоджений план дій з метою вирішення протиріч і врегулювання проблем у торговельно-економічній співпраці з Росією та іншими членами Митного союзу, пов'язаних зі створенням зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Нагадаємо, сьогодні, 29 листопада, Президент України Віктор Янукович взяв участь у ранковому засіданні саміту «Східного партнерства», на якому Україна та ЄС не підписали Угоду про асоціацію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

321