Євромайдани за підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС Європа використовує як фактор тиску на Президента Віктора Януковича. Однак, експерти далекі від думки, що питання може бути вирішене позитивно мовою ультиматумів. Такої точки зору дотримується керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Експерт вважає, що Угода про асоціацію з ЄС може бути підписана під час Вільнюського саміту. Однак для цього тепер вже Європа повинна виконати вимоги України, а саме: виділити достатні кошти для компенсації економічних ризиків від посилення торговельних відносин з Росією та іншими країнами Митного Союзу.

«Президент продовжує вести переговори з Європою. Якщо ЄС запропонує компенсації, Угода буде підписана. Якщо ні - Україна візьме паузу і мінімізує торгові ризики з Москвою. Це цілком логічно і зрозуміло. Це - питання політичної й економічної доцільності», - говорить експерт.

Фесенко додав, що Європа не хоче платити гроші Україні, а тому уряд був змушений призупинити євроінтеграційний процес.

У свою чергу опозиціонери просто не могли не скористатися ситуацією. «Для них - це шанс підняти свої рейтинги. Вони грають на амбіціях людей, як з дітьми, у яких відібрали іграшку», - сказав аналітик.

Фесенко також зазначив, що «євромайдани», як всередині країни, так і за її межами, ЄС використовує як фактор тиску на уряд і Президента. «Однак не думаю, що ці акції зіграють вирішальну роль. Уряд не стане ризикувати економікою країни, руйнування якої загрожує більш потужною хвилею соціального невдоволення, яка накриє всю країну», - вважає експерт.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

234