Росія може ввести мита в торгівлі з Україною згідно з Додатком №6 до Договору про зону вільної торгівлі СНД лише після проведення консультацій з питань впливу умов вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом на ринок Росії.

Про це заявив прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв під час спільної прес-конференції з главами урядів України та Білорусі після засідання глав урядів СНД, повідомляє «УНІАН».

Він зазначив, що на сьогоднішній день складно повною мірою оцінити, яким чином умови вільної торгівлі між Україною і ЄС, якщо вони почнуть діяти, можуть відбитися на ринку Росії і країн Митного союзу.

«Коли і що буде застосовуватися, не знає ніхто. Але, можливо, нагорі знають - на небесах. Просто тому, що ми не знаємо, що відбуватиметься. Ми не знаємо, як будуть складатися товарні потоки. Ми не знаємо, чи потрібне взагалі застосування арсеналу засобів, встановлених статтею 18 (до Договору про ЗВТ СНД) та Додатком №6 до відповідного договору. Сьогодні ми говорили про те, що ці норми є. Коли вони будуть застосовуватися - не знаю. Якщо на те буде потрібно наше рішення, ми будемо діяти відповідно до угоди. Ми проведемо на початку консультації - так, як це прямо встановлено Додатком №6, а після цього, за відповідного факту масованої поставки товарів за певними цінами, або констатації загрози такої поставки, може бути прийнято рішення. Але зараз цього немає в порядку денному. Ми не знаємо, що буде відбуватися, ми можемо тільки будувати припущення», - сказав Медведєв.

Нагадаємо, згідно з Додатком №6 до Договору про ЗВТ СНД, «у разі якщо участь однієї зі Сторін в угоді, передбаченій пунктом 1 статті 18, веде до зростання імпорту з такої Сторони в таких обсягах, які завдають шкоди або загрожують завдати шкоди промисловості Митного союзу, держави - учасники Митного союзу без шкоди для застосування статей 8 і 9 цього Договору після проведення відповідних консультацій Сторонами залишають за собою право ввести мита щодо імпорту відповідних товарів з такої першої Сторони у розмірі ставки режиму найбільшого сприяння».

Як повідомляв ForUm, прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що якщо буде підписано Угоду про асоціацію України з Європейським Союзом, то особливий партнерський режим Києва і Москви закінчиться.

На засіданні Ради глав урядів СНД 20 листопада у Санкт-Петербурзі Україна наполягатиме на необхідності виконання договору про зону вільної торгівлі між країнами СНД.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

171