Центральний районний суд Сімферополя засудив жителя АР Крим до 9 років ув'язнення за вчинення анонімних телефонних дзвінків про замінування поїздів, повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

Згідно з повідомленням, у травні 2012 року на телефон чергового управління СБУ в АР Крим зателефонував невідомий і повідомив, що два вагони потягу сполученням «Сімферополь-Київ» заміновані. Аналогічний дзвінок був зафіксований двома хвилинами пізніше Управлінням СБУ у Вінницькій області. Там повідомлялося, що заміновано поїзд на території області.

Обидва повідомлення виявилися помилковими, життю і безпеці людей ніщо не загрожувало. У той же час відправлення поїздів довелося відкласти на тривалий час, евакуювати пасажирів, а залізниця зазнала значних збитків.

Правоохоронці зафіксували номер телефону, з якого були здійснені дзвінки, і встановили його власника. Проте у співробітників СБУ виникли сумніви, оскільки власником номера виявився успішний місцевий приватний підприємець, який на момент скоєння правопорушень знаходився в іншому місті.

У результаті проведення технічної перевірки СБУ підтвердила непричетність бізнесмена до цієї протиправної діяльності і встановила особу, яка здійснила дзвінки з помилковими повідомленнями. З'ясувалося, що житель Сімферополя з вищою освітою у сфері комп'ютерних технологій таким чином допомагав своєму знайомому «псувати життя» конкурента по бізнесу - саме цьому підприємцю, на якого спочатку і впала підозра.

За допомогою комп'ютерного обладнання правопорушник зробив технічну заміну абонентського номера, і міг дзвонити від імені іншої особи.

У відомстві зазначили, що під час санкціонованого обшуку тимчасового проживання зловмисника правоохоронці виявили і вилучили не тільки комп'ютерну техніку, але і значну кількість наркотичних речовин.

Рішенням суду першої інстанції підсудний визнаний винним за ознаками злочинів, передбачених ч.1, 2 ст.259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності, вчинене повторно), ч.1,2 ст.361 (несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем та мереж електрозв'язку, що призвело до спотворення процесу обробки інформації та порушення встановленого порядку її маршрутизації, ті ж дії, вчинені повторно) та ч.3 ст.307 (незаконне придбання, зберігання, перевезення наркотичних речовин в особливо великих розмірах з метою збуту) Кримінального кодексу України. Чоловікові також доведеться відшкодовувати збитки службам і організаціям, які постраждали внаслідок його злочинних дій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

305