NASA планує повністю відмовитися від послуг Роскосмосу стосовно доставки своїх астронавтів на Міжнародну космічну станцію (МКС) приблизно через три з половиною роки.

Про це повідомив директор космічного відомства США Чарльз Болден.

За його словами, 19 листопада NASA починає прийом заявок від комерційних фірм на будівництво нового пілотованого корабля, який передбачається, зокрема, використовувати для польотів до МКС.

Як стало відомо, програма буде здійснюватися за принципом приватно-державного партнерства і приблизно наполовину фінансуватися з держбюджету. Свою участь вже підтвердили компанії SpaceX і Orbital Sciences, керівники яких були присутні у NASA на виступі Болдена, передає «ИТАР-ТАСС».

Як зазначив Болден, новий американський пілотований корабель повинен здійснити перший політ до МКС у 2017 році. До цього часу інтернаціональні екіпажі раніше будуть добиратися до орбітального комплексу на російських «Союзах».

За підрахунками експертів, протягом останніх років США виплачували Росії за одне місце на такому кораблі приблизно по 65 млн доларів. А нинішня угода між NASA і Роскосмосом про використання «Союзів» для доставки американських астронавтів на МКС розрахована саме до середини 2017 року.

Зазначимо, що представники космічного відомства США і раніше заявляли, що до цього часу використовуватимуть свій власний транспортний засіб, який прийде на зміну «шаттлам», доставленим у 2011 році.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

125