У разі непідписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом Україна не буде вступати в Митний союз. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, під час круглого столу висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Навіть якщо Україна не підпише цю Угоду, влада країни не зважиться вступати до Митного союзу», - сказав він.

Експерт вважає, що ймовірність підписання Угоди становить 95%.

«Я б дав 95% за те, що Угода все-таки буде підписана, і лише 5%, що підписання не відбудеться. На це можуть вплинути причини тільки політичного характеру. Ймовірність непідписання дуже мала», - підкреслив він.

За словами Устенка, 2014 рік буде важким для України, незалежно від того, чи буде підписана Угода.

«По-перше, 2014-й рік - це пік політичного циклу, тому необхідно буде підвищувати соціальні виплати. По-друге, у ЄС також є проблеми з економікою, а МС завдасть свої удари. Манна небесна не поллється наступного дня після підписання Угоди. Ми за два роки не встигнемо досягти рівня розвитку Польщі, як обіцяють деякі політики. Це нереально з економічної точки зору, адже Угода - це прорив не короткочасний, а довгостроковий», - пояснив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера.

Устенко вважає, що Україні не варто розраховувати на чиюсь допомогу - ні з боку ЄС, ні з боку МВФ, а звернути увагу на прискорення темпів проведення реформ і поліпшення інвестиційного клімату.

Нагадаємо, Рада міністрів ЄС прийме рішення про підписання Угоди про асоціацію з Україною 18 листопада.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

161