Україна виплатила 20% боргу за поставки російського газу в серпні 2013 року. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на брифінгу в Кабінеті Міністрів заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

«Ми цей борг виплачуємо. І не було таких моментів, які говорили б про неплатоспроможність «Нафтогазу» перед «Газпромом». На сьогодні ми виплатили близько 20% боргу», - сказав Ставицький.

При цьому міністр зазначив, що Україна виконує всі зобов'язання, зазначені в контракті.

«Мене дивує, чому всіх так цікавить питання боргу за російський газ. Ми виконуємо всі умови контракту. Якщо наші російські колеги формально підходять до цих питань і постійно натякають на кредиторські заборгованості, то ми виходимо з принципів допомоги один одному. Я кажу про надання транзитних можливостей у ЄС в піковий режим. А потім ті додаткові обсяги, які ми закуповуємо, вони йдуть на користь обом сторонам», - зазначив він.

Нагадаємо, минулого тижня глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що Київ досі не сплатив 882 мільйони доларів за поставлений у серпні російський газ, і контракт дозволяє перевести поставки на систему передоплати.

Ставицький припустив, що одним із джерел погашення «Нафтогазом» боргу перед «Газпромом» стане стягнення заборгованості з підприємств комунальної теплоенергетики за поставлений природний газ.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

126