Сьогодні відсутні будь-які передумови та перешкоди, що не дозволяють Україні підписати договір про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. Таку думку у коментарі телеканалу БТБ висловив екс-міністр економіки України Богдан Данилишин.

«Я впевнений, що договір про Асоціацію між Україною і Європейським Союзом буде підписано, так само, як і договір про зону вільної торгівлі. З чого я виходжу. Я хочу сказати, що договір про зону вільної торгівлі у нас існує практично з усіма країнами-членами СНД, включаючи Росію та інші європейські країни, - зазначив експерт. - Тому я не бачу ніяких передумов і перешкод, які б не дозволяли підписати договір про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом».

Разом з тим, на його думку, Росія має бути зацікавлена у тому, щоб Україна підписала угоду про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом.

Данилишин констатує, що у такому разі для Росії відкриються нові перспективи рівноправної торгівлі з країнами ЄС.

При цьому екс-міністр висловив переконаність, що українська влада у разі позитивного результату Вільнюського саміту повинна зберегти баланс між ЄС і Росією.

«Я думаю, що ми сьогодні повинні вивчити всі можливості для того, щоб зберегти відповідний баланс між підписанням договору про зону вільної торгівлі і балансом відповідних відносин з Російської Федерацією. Але ми повинні бачити один в одному партнера, а не конкурента, не загрозу», - додав він.

У зв'язку з цим, за його словами, всякий ажіотаж, який поширюється зараз з боку Росії, неприйнятний для подальшого стратегічного співробітництва між країнами.

Коментуючи можливу інтеграцію у Митний союз, Данилишин підкреслив, що це загрожує втратою суверенітету для України.

«Щодо Митного союзу існує небезпека обмеження незалежності України з будь-якими іншими торгово-економічними партнерами в умовах, коли вищим, ніж нацрегулятор, є Євразійська економічна комісія, якій в разі вступу України в Митний союз передається право на проведення переговорів з третіми особами від імені держав-членів Митного союзу», - резюмував експерт.

Нагадаємо, підписання Угоди про асоціацію України з ЄС та створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати в листопаді на Вільнюському саміті «Східного партнерства».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

206