У разі формального підходу Росії до вирішення газових питань з Україною Київ залишає за собою право відповісти російській стороні тим же, заявляє віце-прем'єр України Юрій Бойко.

«Якщо брати суто партнерські відносини з російськими колегами, то ми завжди страхували їх у пікові періоди, коли було важливо зберегти транзит газу в Європу. І «Газпром» за рахунок нашої підтримки виконував свої контрактні зобов'язання», - сказав Бойко у Київській області, передає «Інтерфакс-Україна».

«Якщо буде такий формальний підхід з боку російських колег, ми залишаємо за собою право таким же чином використовувати контракт тільки на закупівлю, і вся повнота відповідальності за транзит газу до Європи з боку російського «Газпрому» буде покладена тільки на них. Ми вже їм плече не підставимо, тому що якщо буде формальний підхід з їхнього боку, такий самий формальний підхід буде і з нашої сторони», - підкреслив він.

Як раніше повідомляв ForUm, у питанні переведення України на 100% передоплату поставок російського газу потрібно керуватися чинним контрактом.

Нагадаємо, глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що Київ досі не сплатив 882 мільйони доларів за поставлений у серпні російський газ, і контракт дозволяє перевести поставки на систему передоплати.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підтримав цю пропозицію, зазначивши, що, судячи з усього, українська сторона платити не збирається. Так він відреагував на заяву глави уряду України Миколи Азарова, який охарактеризував проблему з оплатою російського газу як некритичну.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що Україна сьогодні-завтра шляхом переговорів з російською стороною має намір вирішити проблемну ситуацію з оплатою НАК «Нафтогаз України» газу, закупленого у «Газпрому» в попередні місяці.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

302