Міністерство доходів і зборів звернулося до російських колег за роз'ясненням ситуації на кордоні, повідомляє прес-служба міністерства.

За наявною у Міністерстві доходів і зборів України інформацією, з 28 жовтня митними органами, підпорядкованими Південному митному управлінню Федеральної митної служби Російської Федерації, застосовуються додаткові заходи гарантування доставки при переміщенні вантажів.

«Оскільки митні органи, підлеглі Південному митному управлінню, мають пункти пропуску, суміжні з українськими, вищевказані дії російської митниці без попередження української сторони призвели до накопичення транспортних засобів у пунктах пропуску на кордоні з Російською Федерацією та виникнення додаткових труднощів при перетині державного кордону українськими перевізниками», - наголошується в повідомленні.

Міндоходів України стурбоване виникненням цієї ситуації і відсутністю завчасного попередження з боку Федеральної митної служби Російської Федерації, як це передбачалося за підсумками низки недавніх зустрічей як на експертному, так і на керівному рівні.

«У зв'язку з цим Міністерство доходів і зборів України звернулося у Федеральну митну службу Російської Федерації з проханням прокоментувати ситуацію, що склалася, а також повідомити, чи є такі дії винятковою мірою по відношенню до українських перевізників і наскільки вони відповідають зобов'язанням у рамках митної Конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП, членами якої є обидві держави», - заявляють в міністерстві.

Міндоходів при цьому повідомляє, що розраховує на конструктивний підхід російських колег до розгляду даних питань. «Зі свого боку повідомляємо, що всі українські пункти пропуску на українсько-російському кордоні працюють в посиленому режимі для надання необхідної допомоги перевізникам та забезпечення комфортних умов під час очікування проходження кордону. Претензій до роботи митних пунктів Міністерства доходів і зборів України з боку перевізників не надходило», - уточнили в міністерстві.

Нагадаємо, на трьох пунктах пропуску Донецької та Луганської областей на кордоні з Російською Федерацією спостерігається скупчення декількох десятків вантажних транспортних засобів. У Держприкордонслужбі вважають, що ситуація виникла в результаті змін певних митних правил, введених російською стороною.

Зокрема, з 28 жовтня Федеральна митна служба РФ поширила своє рішення про скасування дії книжок міжнародних дорожніх перевезень (МДП) на митні органи, підлеглі Південному митному управлінню.

Раніше російська митниця з 14 серпня посилила контроль за вантажами практично всіх українських експортерів, пізніше РФ заявила, що додаткові процедури митного контролю по відношенню до товарів українських підприємств вже не застосовуються.

18 серпня радник президента Російської Федерації Сергій Глазьєв заявив, що ускладнення митного оформлення вантажів на російсько-українському кордоні є разовою акцією, але в разі підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом митне адміністрування може бути посилено.

17 жовтня міністр доходів і зборів Олександр Клименко повідомив, що не бачить проблем у співпраці з Федеральною митною службою Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

257