У Дніпропетровську Президент України Віктор Янукович разом з ветеранами подивився наймасштабнішу в історії України реконструкцію форсування Дніпра, присвячену 70-й річниці визволення міста від фашистських загарбників. Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

При реконструкції понад 200 вибухів імітували вогонь артилерії та ударів авіації: підрив літаків, катерів, плотів.

У цілому в проведенні реконструкції та військовому параді взяли участь більше 1700 чоловік, 26 клубів реконструкторів з України, Росії та Білорусі. До участі в реконструкції залучено понад 170 одиниць техніки: 50 одиниць військової техніки часів Великої Вітчизняної війни (танки Т-34, німецький танк «Пантера», німецький бронетранспортер «Ганомаг», радянський бронеавтомобіль БА-64Б, БМ-13 «Катюша», польові і зенітні гармати періоду війни тощо).

Зокрема, в реконструкції задіяна техніка, яка безпосередньо брала участь у звільненні Дніпропетровська та Дніпропетровської області у 1943-1944 роках: гармати, бронетранспортери, артилерійські гармати, міномети.

Також до реконструкції притягувалася сучасна військова техніка: понтонно-мостова, бронетанкова техніка, артилерійські системи. У повітряному бою взяли участь 4 літаки.

З нагоди свята відбувся військовий парад. У ньому було задіяно 7 літаків і 4 вертольоти. У параді взяли участь військові оркестри з Севастополя і Дніпропетровська.

Нагадаємо, битва за Дніпро - це одна з найбільших військових операцій у світовій історії. Всього в ній взяли участь понад 2,6 млн чоловік, 2400 танків, 2850 літаків. Не повернулися з поля бою понад 400 тисяч солдатів, більше мільйона - померли від ран.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217