У травні 2014 року Білорусь, Росія і Казахстан мають намір підписати договір про створення Євразійського економічного союзу (ЄЕС). Про це президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив після розширеного засідання Вищої Євразійської економічної ради, передає кореспондент Forum'у.

За словами політика, нове, більш тісне об'єднання має запрацювати 1 січня 2015 року. «Для цього у травні ми повинні побачити проект документа і підписати його, щоб встигнути за півроку ратифікувати у своїх парламентах», - сказав глава Казахстану.

Він додав, що на засіданні відбулася серйозна розмова про виконання прийнятих домовленостей, усунення існуючих вилучень і обмежень. «Кожна держава в інтеграційному об'єднанні бажає мати рівноправні відносини і взаємну вигоду, прийняті угоди повинні виконуватися. Зараз є невирішені питання щодо нафти і нафтопродуктів по магістральних трубопроводах. Звичайно, РФ серед нас найбільша країна, і у неї найбільші витрати. Але ми працюємо разом і повинні враховувати взаємні інтереси», - зазначив Назарбаєв.

У свою чергу президент Білорусі Олександр Лукашенко підкреслив, що дискусія навколо ЄЕС була гострою, «але ми вирішили всі питання за договором, прийшли до єдиної думки і прийняли відповідне рішення. Вдалося значно просунутися з багатьох принципових питань формування Євразійського економічного союзу, ми позначили його контури. Звичайно, роботи ще чимало, але зроблене настільки велике, що напередодні ні ви, ні я не думали, що вдасться так далеко просунутися».

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

480