Європейський Союз має намір винести на обговорення з Росією відносини з країнами Східного партнерства (СП) на найближчий двосторонній саміт, який може пройти напри кінці січня 2014 року.

«Дуже скоро ми проведемо з Росією спільний саміт, і я впевнений, що питання про те, як ми працюємо з нашими партнерами (країнами Східного партнерства - Ред.) буде на порядку денному», - повідомив у четвер у Брюсселі глава підрозділу Зовнішньої служби ЄС з питань СП, регіонального співробітництва та ОБСЄ Річард Ті ббелс.

При цьому він запевнив, що Брюссель не чекає до саміту у Вільнюсі, щоб підтвердити позицію про те, що політика Східного партнерства, так само як і угоди про асоціацію з країнами-учасниками цієї політики, не спрямовані проти Росії. «Ми не чекаємо Вільнюса. Ми перебуваємо у постійному діалозі й інтенсивних консультаціях з Москвою», - додала представник служби Кетрін Ештон, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Він також підтвердив, що у рамках цього діалогу обговорюються й економічні питання, пов'язані з тиском Росії на країни СП. Разом з тим, Тіббелс підкреслив, що в ході обговорення мова не йде про можливі економічні заходи з боку Брюсселя що до Москви. «Наша мета - підтримати наших партнерів», - зазначив європейський чиновник.

Відповідаючи на запитання про дату проведення такого саміту, Тіббелс повідомив, що точна дата ще невідома, але очікується, що це може відбутися напри кінці січня.

Як повідомляв ForUm, комісар Європейського Союзу з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле вважає неприйнятним тиск Росії на країни «Східного партнерства», які прагнуть підписати угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Нагадаємо, підписання Угоди про асоціацію України з ЄС та створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати у листопаді на вільнюському саміті «Східного партнерства».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

208