Завдяки проведеній в Україні реформі вдалося досягти суттєвого прогресу у подоланні ВІЛ-інфекції/СНІДу, в результаті чого країна стала регіональним лідером у Східній Європі.

Про це йшлося на Національній науково-практичній конференції з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу «За кожне життя разом!», яка відкрилася в Києві 24 жовтня за підтримки Об'єднаної програми ООН з питань ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС).

Відкриваючи конференцію, заступник Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй, виконавчий директор ЮНЕЙДС Мішель Сідібе високо оцінив досягнення України у проведенні реформи системи охорони здоров'я і заходи, спрямовані на подолання ВІЛ-інфекції/СНІД.

«Це справжня історія успіху. Я радий, що Україна досягла таких успіхів у питаннях, пов'язаних з ВІЛ/СНІД. Ще кілька років тому Україна була епіцентром кризи у Східній Європі та Центральній Азії. Ніхто не міг повірити, що ви зможете подолати бар'єри, об'єднати зусилля та реалізувати Національну програму у боротьбі з ВІЛ/СНІД. Завдяки політичному лідерству Президента України ваша держава здійснила революцію і демонструє всьому світу свої успіхи. Сьогодні Україна є прикладом і лідером для Східної Європи та Центральної Азії», - зазначив заступник Генерального секретаря ООН.

За його словами, у 2012 році вперше за час незалежності зафіксовано зменшення кількості нових випадків ВІЛ. Тільки за результатами першого півріччя 2013 року на 12% зменшився рівень смертності від хвороб, зумовлених СНІДом. За 10 років у шість разів знижений рівень передачі вірусу імунодефіциту від матері до дитини (з 27,8% до 4,9%), у десять разів збільшений рівень охоплення профілактичним антиретровірусним лікуванням жінок, у яких під час вагітності діагностована ВІЛ-інфекція, повідомляє «Укрінформ» .

Заступник генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй, виконавчий директор ЮНЕЙДС Мішель Сідібе напередодні конференції провів зустрічі з першим заступником голови Адміністрації Президента Іриною Акімовою, головою Комітету з питань охорони здоров'я Верховної Ради України Тетяною Бахтєєвою і міністром охорони здоров'я України Раїсою Богатирьовою, у ході яких були відзначені досягнення України у проведенні реформи системи охорони здоров'я. Саме завдяки стратегічним крокам у здійсненні реформи вдалося досягти суттєвого прогресу в такому питанні, як заходи, спрямовані на подолання ВІЛ-інфекції/СНІД у, і в результаті стати регіональним лідером у Східній Європі.

За словами Сідібе, це високо оцінено світовою спільнотою - у 2013 році Україна обрана до складу Координаційної ради ЮНЕЙДС на період 2014-2016 рр.

Як раніше повідомляв ForUm, перший заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Качур заявив, що в західних областях України стрімко збільшується рівень захворюваності на ВІЛ/СНІД.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1577