У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розробили зміни у Правила паркування транспортних засобів, які зараз проходять процедуру погодження центральними органами виконавчої влади, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Нововведення передбачають можливість оплачувати парковку автомобіля за допомогою мобільного телефону.

Подібні зміни у Правила паркування виводять його на європейський рівень і роблять більш зручним для водіїв.

Експерти нагадують, що в 2008 році систему оплати паркування за допомогою мобільного телефону ввели у Києві. Пізніше до неї приєдналися й інші українські міста. Але через відсутність дієвих важелів впливу на неплатників паркувального збору та брак коштів у місцевих бюджетах для обладнання паркувальних майданчиків, зокрема, встановлення дорогих (до 40 тис. грн) паркувальних турнікетів, - автомобілі в Україні як і раніше хаотично ставлять на тротуарах, газонах або проїзній частині дороги. Це створює незручності іншим учасникам дорожнього руху, а міські бюджети не отримують коштів за паркування.

У разі прийняття законопроекту, штраф за несплату парковки в Україні буде складати від 136 до 204 грн. Крім того, паркування на місцях, призначених для інвалідів, обійдеться штрафом у розмірі від 255 до 306 гривень. У свою чергу, експерти зазначають, що за порушення вимог щодо розміщення та функціонування паркувальних майданчиків доведеться заплатити від 204 до 510 грн. Неправильно обладнані майданчики для платного паркування будуть коштувати порушникам дорожче - від 510 до 1700 грн.

Експерти за значають, що сьогодні такий спосіб оплати є європейським стандартом плати за послуги паркування. Така система вже успішно застосовується в країнах Європи, США та Канаді.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

154