Підписання Україною Угоди про асоціацію не вплине на суверенітет країни. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу заявив єврокомісар Штефан Фюле.

«Підписуючи Асоціацію, ви не передаєте Брюсселю ні крихти вашого суверенітету. Я заявляю і готовий відповідати перед вами: підписуючи цю угоду, ви зміцнюєте ваш суверенітет і ваше становище в світі», - сказав він.

«Причина несумісності - в Митному союзі, і не тому, що Росія така погана, а в будь-якому митному союзі, коли зовнішня торгова політика вирішується відповідною надструктурою, і в цьому випадку це євразійська комісія», - сказав Фюле.

«Ми не можемо підписати Угоду про асоціацію з вами, а потім у Москві стежити за виконанням. Тому що насправді така комісія відповідатиме за імплементацію», - додав Фюле.

Він зазначив, що не проти виникнення в Європі інтеграційних утворень, але необхідно, щоб вони були сумісні і ґрунтувалися якщо не на гармонізованих, то хоча б на сумісних законодавчих системах.

Нагадаємо, підписання Угоди про асоціацію України з ЄС і створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати в листопаді на вільнюському саміті «Східного партнерства».

Російська сторона раніше заявляла, що в разі підписання Асоціації з ЄС Митному союзу доведеться вжити захисні заходи.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

173