Народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник вважає, що Президент України Віктора Янукович зацікавлений у вирішенні питання екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, але поки невідомо, яким саме чином він буде його вирішувати.

Про це Олійник сказав в ефірі програми «ШустерLive».

«Президент України, як і влада в цілому, як ніхто інший, зацікавлений у вирішенні цієї проблеми», - заявив він і додав, що ще одним прикладом такої зацікавленості є помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

«Це також була вимога Європейського Союзу: як у справі Луценка, так і Тимошенко» , - цитує нардепа «УНІАН».

За словами Олійника, є два реальні варіанти: пропозиція щодо помилування Тимошенко і пропозиція щодо її лікування. «Якщо брати щодо помилування, то ситуація з Тимошенко, а ми говоримо у правовому відношенні, значно інша, ніж Луценка», - сказав він.

Регіонал нагадав, що Луценко був засуджений і відбував покарання, не маючи при цьому інших кримінальних справ.

У той же час, заявив депутат, Тимошенко засуджена за вчинення тяжкого злочину, при цьому ще кілька кримінальних справ стосовно неї перебувають на досудовому та судовому розглядах.

«І якщо Європейський Союз пішов назустріч Україні, і про це свідчать сьогодні навіть звернення Пета Кокса та Кваснєвського, ви, може, знайдете десь за кордоном випадок, коли ми, громадяни України і депутати звернемося, наприклад, до суду Франції чи до президента Франції з проханням помилувати президента попереднього. Судили президента Жака Ширака? Напевно, не приймуть таке звернення, тому що є процедура», - сказав Олійник.

У той же час, за його словами, Євросоюз, з одного боку, рухається до вирішення проблеми Тимошенко, з іншого - «ми шукаємо варіант», а сама Тимошенко при цьому «не йде назустріч».

За словами депутата, звернення про помилування свідчить і про її «винність», адже «помилування - це, безперечно, до особи, яка відбуває покарання».

Також нардеп зазначив, що Тимошенко має прибути на судове засідання щодо ЄЕСУ. «Якщо кримінальні справи прокуратура, я кажу теоретично, може припинити навіть без нашої з вами участі, то суд не може припинити справу, якщо він викликає, а людина не йде», - пояснив він.

Крім того, Олійник зауважив, що не може сказати, «як буде діяти Президент». «Тому що є звернення конкретних осіб щодо помилування. Але я кажу як законодавець, що ситуація правова непроста. Що робитиме парламент - також потрібно подивитися. Але ми повинні шукати вирішення цієї проблеми», - сказав депутат.

Нагадаємо, 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Юлію Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 році.

9 травня 2012 року Тимошенко перевели із колонії у Центральну клінічну лікарню №5 (Харків), де вона перебуває до цих пір.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

245