Найбільшу стурбованість у новому опалювальному сезоні викликають не ціни на газ, а стан тепломереж. Таку думку, як передає кореспондент ForUm'у, під час прес-конференції висловили колишній представник Президента України з енергетичних питань Богдан Соколовський і президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

«Побоювання щодо газу не мають під собою підстав, але нам потрібно боятися стану наших тепломереж», - сказав Соколовський.

На думку експерта, технічний стан тепломереж залишає бажати кращого, а ступінь їх зношеності дійсно здатний створити проблеми.

У свою чергу президент Київського міжнародного енергетичного клубу зазначив, що більша частина тепломереж ще відкрита, їх ремонтують, але при цьому заявляють про готовність на 98,5%.

«У нас чомусь дуже люблять цю цифру. Навесні дороги були готові на 98,5%, восени - тепломережі», - сказав він.

Також Тодійчук наголосив, що в Україні може скластися ситуація надмірних закупівель російського газу. «Я не виключаю, що в Україні будуть лобісти, які з урахуванням ситуації в «Газпромі» збільшуватимуть попит на російський газ», - спрогнозував він.

При цьому, однією з основних проблем опалювального сезону, яку слід було б почати вирішувати негайно, експерт назвав енергозбереження, тому що, за його словами, в деяких містах України втрати становлять до 75%. «Це депресивні містечка з «дірявими» тепломережами», - сказав Тодійчук.

Лілія Брудницька,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

186