Не більше 20% українських веб-ресурсів виконують норми українського законодавства щодо захисту персональних даних. Про це, як передає кореспондент ForUm’y, повідомив сьогодні в ході відкритого засідання колегії з питань захисту персональних даних заступник голови Державної служби України з питань захисту персональних даних Володимир Козак.

За його словами , фахівці Держслужби провели моніторинг українських веб-ресурсів з метою перевірки виконання базових вимог українського законодавства щодо захисту персональних даних.

« Виявилося, що залежно від сфери застосування тільки від 5% до 20% сайтів говорять про те , хто вони такі . Тобто український Інтернет , за своєю суттю , анонімний . Не для користувача , а для того , хто володіє сайтом і здійснює обробку даних. І це дуже тривожно», - зазначив чиновник.

Як роз'яснив Козак , більшість власників веб-ресурсів не вказують , кому належить сайт , з якою метою на ньому збираються персональні дані , яким чином обробляються і куди потім передаються. Також ніхто з адміністраторів не проводить контроль над тим, як використовуються cookies на їхньому сайті.

«Було дуже багато випадків , коли адміністратори сайтів навіть не знали, які cookies третьої сторони відсилаються при відвідуванні їхніх сайтів. Це означає , що інформація про відвідування базових сайтів в українському сегменті Інтернету ніким не контролюється», - зазначив він.

Також , за словами Козака, проблемою залишаються застарілий плагін «лайк» для Facebook на сайтах, збір аналітичної інформації з сайтів банків третіми сторонами і порушення українського законодавства при проведенні досліджень в Інтернеті.

« Рівень правової культури у власників українських сайтів щодо захисту персональних даних знаходиться на рівні 5%», - підкреслив чиновник.

Також , за словами Козака , у другому і третьому кварталі 2013 року Державна служба України з питань захисту персональних даних провела низку перевірок щодо виконання законодавчих норм стосовно захисту персональних даних власниками веб-ресурсів.

«В результаті проведення перевірок у 80% організацій , які відповідають за обробку персональних даних, на сайтах були виявлені істотні проблеми, які вимагали надання припису з вимогою усунути ці порушення . Тільки в 15% випадків порушень не було. І це не означає , що їх не було в принципі , а тільки що протягом 10 днів , які пройшли з моменту опублікування інформації про перевірку , організація встигла ліквідувати проблемні питання», - резюмував він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

159