Прем'єр-міністр України Микола Азаров пропонує країнам Митного союзу перегорнути першу сторіночку реакції на майбутнє підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом і перейти до реалізації взаємного потенціалу співробітництва. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, він заявив, відкриваючи засідання уряду.

«Наші партнери, як це підтвердилося в Астані, активно цікавляться євроінтеграційними процесами в Україні і тим, які перетворення принесе режим вільної торгівлі з ЄС. Тому я запропонував перегорнути першу сторіночку, так би мовити суб'єктивної реакції на майбутнє підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Потрібно вже переходити від критики до реалізації практичних можливостей нашої співпраці з Митним союзом в умовах зони вільної торгівлі з Євросоюзом. Я офіційно запропонував главам урядів країн-учасників Євразійського економічного союзу провести тристоронні консультації у форматі ЄС - Україна - Митний союз», - заявив Азаров.

Також прем'єр зазначив, що Україна готова відповісти на стурбованість своїх партнерів, яка виникла відносно майбутнього перенасичення українського ринку європейськими товарами і витіснення українських товарів до Митного союзу. Цього, за словами Азарова, не буде.

«Ми також готові пояснити, що є абсолютно надійні апробовані у світовій торгівлі механізми попередження реекспорту товарів на територію Митного союзу. Цього також не буде, якщо домовимося про елементарні заходи визначення країни походження товарів», - повідомив прем'єр.

Також глава уряду підкреслив, що для України надають великий інтерес програми та проекти, які реалізуються в рамках МС у сферах транспорту та митної інфраструктури, наприклад російська ініціатива транзиту за єдиними правилами від Лісабону до Владивостока.

«Україні ніщо не заважає приєднатися до договорів, які діють у МС. Наш уряд вже затвердив план - графік розгляду таких договорів, до яких може приєднатися Україна. Я переконаний, що ми знайдемо спільну мову, потрібно тільки відкинути упередженість. За моїм дорученням цими питаннями предметно займається група високого рівня на чолі з віце-прем'єр-міністром Юрієм Бойком», - заявив Азаров.

Як раніше повідомляв ForUm, 25 вересня Азаров під час зустрічі зі своїм білоруським колегою Михайлом Мясниковичем в Астані заявив, що Україна може приєднатися в середньому до 70 угод, які діють у Митному союзі.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

193