Законодавчі зміни у сфері працевлаштування врегулюють діяльність кадрових агентств і перестрахують співробітників від недобросовісних роботодавців . Зокрема , компанії зобов'яжуть виплачувати аутсорсинговим працівникам конкурентну зарплату , вносити на їхню користь соціальні внески та надавати достатньо часу для відпочинку. Про це заявив голова Профспілки працівників АПК Ігор Сопєлкін.

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо видачі дозволу на наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця». Зміни стосуються роботи кадрових агентств , які укладають договори з працівниками для подальшого їхнього працевлаштування у різних компаніях на умовах аутсорсингу.

За словами Сопєлкіна, закон забезпечить легальну діяльність наймачів , а головне - захистить трудові права працівників. «У законопроекті передбачається ліцензування цього виду діяльності для кадрових агентств. Тобто цією справою зможуть займатися тільки ті структури , які доведуть , що мають для цього ресурси та законні підстави. Ми вважаємо , що це правильно. Таким чином, будуть захищені права людей, які працюють за аутсорсингом», - заявив він.

Сопєлкін також додав , що Профспілка звернулася з пропозицією до п'яти депутатських фракцій у Верховній Раді України щодо внесення змін до законопроекту, які підуть на користь працівникам. Мова йде про заборону компаніям користуватися аутсорсингом, якщо у них накопичилася заборгованість по заробітній платі.

У Держпідприємництва зазначають, що запропонований механізм регулювання діяльності роботодавців, які наймають працівників для подальшого виконання ними роботи у іншого роботодавця, поширений в Європейському Союзі. Проте в Україні він найчастіше використовується як засіб скорочення витрат на персонал на зменшення податкових зобов'язань. Наприклад, працівників позбавляють гарантій постійної зайнятості, пільгової пенсії та конкурентної заробітної плати. З прийняттям змін у трудове законодавство, за словами експертів, таких побічних ефектів вдасться уникнути.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

202