Україна реанімує свої старі родовища газу і через два-три роки вийде на самозабезпечення блакитним паливом.

Про це в понеділок в інтерв'ю телеканалу «Росія 24» заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

«Ми зараз повертаємося на ті старі родовища , які раніше були закриті через відсутність відповідних технологій , реанімуємо їх , встановлюємо станції дотиску і проводимо там інші заходи. І рано чи пізно , а швидше за все, рано, це у найближчому майбутньому , 2-3 роки, наприклад , ми вийдемо повністю на самозабезпечення газом. І виникне питання: виграє «Газпром» від цього? Я думаю , що програє», - сказав він.

За словами Азарова , сьогодні ціна на російський газ для України , з урахуванням Харківських угод , «вже перевищує 530 доларів за тисячу кубометрів. Таких цін взагалі у світі немає».

Він вважає, що рано чи пізно російське керівництво піде Україні назустріч у вирішенні цього питання. В іншому разі Україна в недалекому майбутньому повністю відмовиться від закупівель дорогого російського газу. У результаті «Газпром» втратить найбільшого в Європі покупця свого газу.

«Ми вважаємо , що рано чи пізно російське керівництво піде в нашому напрямі. Ми скорочуємо закупівлі російського газу. Ми змушені , по-перше , займатися диверсифікацією , тобто закуповувати газ на інших ринках. Ми змушені скорочувати споживання газу , десь котельні переводити з газу на вугілля , вугілля у нас більш ніж достатньо свого. Ми повинні економити. У результаті , якщо так справа піде , ми вже майже вдвічі скоротили закупівлі газу, ми практично відмовимося від закупівель російського газу» , - резюмував прем'єр.

Як раніше повідомляв ForUm , Україна за підсумками 2013 року має намір збільшити обсяг закупівлі газу в Європі до 2 мільярдів кубометрів за ціною, яка нижче ціни газу, що закуповується у Росії.

Варто зазначити , що обсяг імпорту природного газу з Польщі та Угорщини в Україну в січні-серпні поточного року склав 1,1 млрд куб. м при прогнозному обсязі імпорту з Європи, розрахованому Міністерством енергетики та вугільної промисловості України в цілому по року, у 2,5 млрд куб м.

НАК «Нафтогаз України» та німецька енергетична компанія RWE 5 вересня підписали нову угоду.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

276