Азербайджан у четвер підписав контракти про продаж газу європейським покупцям, запропонувавши альтернативне Росії джерело постачань до кінця десятиліття, пише Reuters, посилаючись на повідомлення азербайджанської держкомпанії ДНКАР.

ДНКАР повідомила в четвер, що покупцями азербайджанського газу з другої фази освоєння каспійського родовища Шах Деніз-2 стануть Shell, Bulgargas, Gas Natural Fenosa, Greek DEPA, німецька E.ON, французька GDF Suez, італійські Hera Trading і Enel і швейцарська AXPO.

«Це революційний контракт, оскільки він дає гарантії поставок до Європи з нового ресурсного регіону на десятиліття вперед, на умовах, що відповідають європейським ринковим умовам», - сказав глава E.ON Global Commodities SE Крістофер Дельбрюк. Він додав, що контракт E.ON з ДНКАР розрахований на 25 років і передбачає імпорт 40 млрд кубометрів газу.

Раніше цього року азербайджанська держкомпанія ДНКАР і її партнери, включаючи BP і Statoil, вибрали Трансадріатичний трубопровід для потенційних поставок газу до Європи, що стало ударом по прагненню Росії посилити контроль за транзитними шляхами.

Як відомо, європейські імпортери намагаються відшукати альтернативу російському Газпрому, чиї контракти прив'язані до ціни на нафту, що, як правило, робить його продукцію дорожчою, ніж при закупівлях за спотовими цінами.

Газпром забезпечує чверть потреб Європи в природному газі, експортуючи понад 150 млрд кубометрів на рік.

Шах-Деніз, як очікується, почне поставки з 2019 року - 16 мільярдів кубометрів газу в Європу, з них шість мільярдів - до Туреччини. ДНКАР буде оператором продажів з другої фази Шах-Деніз, норвезька Statoil - з першої.

Нагадаємо, до цього Москва активізувала свої дипломатичні зусилля для повернення багатого нафтою і газом Азербайджану в свою орбіту. Президент Росії Володимир Путін намагається відновити вплив Кремля в колишніх радянських республіках. Однак його візит до Азербайджану в серпні приніс мало результатів, розвіявши надії Москви на те, щоб кинути виклик домінуючим тут західним енергетичним гігантам.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

228