Інженери із Массачусетського технологічного інституту (MIT) навчають роботів просити про допомогу, повідомляє IEEE Spectrum. Для навчання використовуються мобільні роботи youBot з маніпулятором, пристосовані для збірки меблів IKEA.

Згідно з проектом, зіткнувшись з якось непередбаченою ситуацією, з якою робот не в змозі впоратися самостійно, він повинен зрозуміло попросити про допомогу у людини.

Випадків, коли роботу може знадобитися допомога людини, безліч: важкодоступність деталей або складність позиціонування деталей на складальному стенді. Зіткнувшись з якою-небудь складною ситуацією, youBot повинен самостійно визначити характер трудності, класифікувати її, а потім у зрозумілій і простій формі попросити про допомогу людину, пише «Lenta.ru».

Роботи, що беруть участь в експерименті, здатні, наприклад, попросити випробувача подати білу ніжку збираного столу, перевернути стільницю або відвернути туго закручений саморіз. Прохання про допомогу подаються голосом. Отримавши допомогу, роботи здатні подякувати людині і продовжити виконання завдання самостійно. У перспективі така система дозволить удосконалити роботів, зайнятих, зокрема, на виробництві, оскільки операторам не доведеться з'ясовувати причини затримок.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

237