Держдума Російської Федерації прийняла сьогодні заяву «Про загострення ситуації навколо Сирії», в якій закликала Конгрес США не допустити зовнішньої військової агресії в Сирії і підтримала ініціативу РФ про передачу сирійської хімзброї під міжнародний контроль. Рішення було прийнято одноголосно.

У тексті документа депутати вказують на неприйнятність планів американського керівництва і низки інших держав в обхід Ради безпеки ООН завдати ракетно-бомбові удари по незалежній суверенній державі - Сирії. «Ракетно-бомбова атака проти Сирії може поставити під загрозу ядерну та хімічну безпеку в регіоні, призведе до нових смертей серед мирного населення, до подальшого руйнування системи життєзабезпечення країни і, в кінцевому рахунку, до необоротної гуманітарної катастрофи», - підкреслюють російські парламентарії, повідомляє «ІТАР -ТАРС».

Депутати звертають увагу, що зовнішня атака території Сирії може бути кваліфікована «як грубе порушення міжнародного права і як злочин проти її народу».

У цій ситуації, йдеться в заяві, викликає глибокий подив позиція керівництва Конгресу США, який відмовився від діалогу з представниками Федеральних Зборів РФ. «В умовах скорочення можливостей для такого діалогу під питанням може опинитися і взаємодія між РФ і США з найважливіших тем російсько-американського порядку денного», - попереджає Держдума.
Депутати також підтримують миротворчу позицію керівництва РФ. «Пропозицію Росії поставити під міжнародний контроль хімічну зброю в Сирії і підтримку такої ініціативи офіційним Дамаском Державна Дума розглядає як серйозний крок у напрямку мирного вирішення конфлікту» - наголошується в документі.

Держдума переконана, що розслідування інспекторами ООН фактів використання на території Сирії хімічних отруйних речовин необхідно продовжити, а результати розслідувань повинні бути розглянуті Радою безпеки ООН. При цьому справжнє врегулювання внутрішньосирійського конфлікту можливе, на думку нижньої палати російського парламенту, лише в рамках міжнародної конференції в Женеві, на якій «офіційний Дамаск і опозиція зможуть знайти взаємоприйнятні рішення заради миру і благополуччя на сирійській землі».
Державна Дума звертається до Конгресу Сполучених Штатів Америки і парламентів інших держав «із закликом не дати здійснитися планам агресії і зосередитися на пошуках шляхів мирного вирішення внутрішньосирійського конфлікту, поки це ще можливо».
Документ був підтриманий всіма парламентськими фракціями.

Разом з тим КПРФ запропонувала посилити його формулювання і внести поправки, що обмовляють дії Росії у випадку нанесення удару США по Сирії. Зокрема, за умов сирійської інтервенції Москві необхідно вийти з російсько-американського договору СНО-3, відновити постачання оборонних озброєнь для Ірану і переглянути умови афганського транзиту американських вантажів через територію Росії.

У відповідь глава комітету з міжнародних справ Олексій Пушков, вказав, що «зараз треба дати шанс дипломатії». При цьому Пушков у перспективі допустив можливість розгляду пропозицій КПРФ. «Якщо в США візьме гору «партія війни», а зусилля ворогів Сирії принесуть результати, вважаю абсолютно виправданими пропозиції про те, щоб розглянути більш серйозні заходи з боку РФ, включаючи розширення поставок оборонної зброї Ірану і розгляд можливості зміни порядку нашої взаємодії з США щодо Афганістану, зокрема, умови транзиту», - заявив він. За словами глави комітету, у разі реалізації військового сценарію в Сирії, Держдума повернеться до цього питання і виступить з новою заявою, «яка буде носити більш конкретний характер».
Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр Сирії Ваель аль-Халькі 10 вересня заявив, що його країна підтримує пропозицію Росії передати всю сирійську хімічну зброю під міжнародний контроль.

Президент США Барак Обама різко змінив політичний курс, погодившись на пропозицію Росії спробувати передати сирійську хімічну зброю під контроль міжнародного співтовариства і тим самим уникнути військового удару США по цій країні.

Нагадаємо, загострення ситуації в Сирії сталося 21 серпня. Деякі ЗМІ повідомили про хіматаку на околицях Дамаску, організовану військами уряду, унаслідок якої, за даними опозиції, кількість жертв склала 1,3 тисячі осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1745