В одній із печер Краснодарського краю експедиція Російського географічного товариства виявила найдавнішу у світі греблю. Згідно з першими висновками вчених , вік знахідки - більше десяти тисяч років.

Завершилася експедиція спелеологів на хребет Скірт. Вже не вперше кубанські вчені досліджують печеру Трю-44, або «Плотинну». Там були виявлені унікальні глиняні насипи. Вчені впевнено заявляють, що ці дамби - рукотворні греблі древніх людей.

У печері були вилучені проби ґрунту , і в Геологічному інституті РАН були зроблені аналізи , які підтвердили припущення вчених про те, що вони штучні. За словами спелеологів , дана знахідка говорить про те , що на території Мостовського району є єдині у світі древні гідротехнічні споруди.

Дослідження в Кавказькому заповіднику почалися ще наприкінці 70- х років , а в 1981 році вчені виявили більше двох десятків печер. Одна з печер з порядковим номером 44 вже тоді виявилася особливою. У ній вчені виявили керамічну посудину , зроблену ще до винаходу гончарного круга. Протягом 15-ти років спелеологи обстежували печеру , не підозрюючи , що у них під ногами лежить культурний пласт древньої цивілізації.

У 1996 році сочинський вчений Олександр Старих першим задумався про природу глиняних насипів у печері . Надалі стало ясно , що багато тисяч років тому греблі дійсно будували люди. Покликані вони були накопичувати воду , яка сочилася по стінах печери.

« Вік гребель важко визначити , потрібні додаткові дослідження. Але , імовірно , їм близько 10 тисяч років. Тобто це настільки древні греблі , що, мабуть , вони єдині у світі і на території Краснодарського і Мостовського районів», - упевнений він.

На основі досліджень вчені висунули гіпотезу: наприкінці епохи неоліту стародавні мисливці облюбували ці місця для полювання. В одній із печер вони знайшли воду і побудували дамби , які дозволяли накопичувати її в доступному і безпечному місці.

Унікальну печеру вже не називають так, як раніше - Трю-44. Тепер замість порядкового номера вона отримала ім'я - «Плотинна». Її похмурі склепіння все ще приховують тисячолітні таємниці . Вченим знадобиться не один рік для того, що б зрозуміти, що ще пам'ятає стародавня печера.

За матеріалами: «Вести.ру»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

309