Україна прагне підписати Угоду про асоціацію з Європейським союзом, не протиставляючи євроінтеграцію Митному союзу. Про це , як передає кореспондент ForUm'у, на прес-конференції заявив народний депутат від фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

«Ми прагнемо підписати Асоціацію з ЄС , але не протиставляючи себе Митному союзу, там теж величезні ринки», - сказав він.

У той же час , за словами депутата , вступ України у ЄС можливий тільки через 10-15 років. « Входження України в ЄС в ідеалі це , як мінімум , дві радянські п'ятирічки - років 10 , 12 , 15», - зазначив він.

Чечетов підкреслив , що до цього часу може бути створено величезний економічний простір - від Атлантики до Тихого океану. «У ньому буде і Європейський союз , і Митний союз , і Україна . Це буде простір для вільного пересування трудових ресурсів , капіталу , товарів», - заявив нардеп.

Разом з тим він акцентував , що питання приєднання України до ЄС і МС буде вирішувати народ. «Входження до Європейського союзу і Митний союз передбачає втрату частини суверенітету. Тільки народ має право вирішувати, кому його віддати», - сказав депутат.

При цьому Чечетов зазначив , що різні екстремістські політичні сили як в Україні , так і в Росії намагаються вивести дві країни на «стежку війни». «Я хочу сказати всім «бажаючим оптимістам»: не дочекаєтеся. У нашому лексиконі у відносинах з Росією слово «війна» викреслене, його немає. У нас є проблеми , які ми будемо вирішувати за круглим столом», - заявив він.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент Віктор Янукович заявив, що Україна не повинна протиставляти співпрацю на європейському напрямі і відносини з євразійською спільнотою.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна готова приєднатися до окремих положень Митного Союзу.

Віце-прем'єр Ігор Шувалов заявив, що російська сторона вважає безглуздим продовження подальших переговорів про перспективи одночасної участі України у зоні вільної торгівлі з Євросоюзом і в Митному союзі .

15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

320