Зараз Україна вибирає шлях між демократією і автократичною системою.

Про це у своїй статті написав глава Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський.
«Зараз Україна знаходиться на важливому роздоріжжі, вибираючи між двома шляхами. Перший шлях пропонує розвиток більш відкритого суспільства, інтегрованого в європейський простір демократії, добробуту та ринкової економіки, яка ґрунтується на повазі до прав людини та верховенстві права. Другий - це автократична система, яка загрузла в економічній стагнації і політичній нестабільності, що є історичними характеристиками прикордонних територій Європи. Вибір досить простий: Україна може піти або в європейському напрямку, або залишитися в сірій зоні небезпеки між Європою і Росією», - вважає Томбінський.

Він зазначив, що в останні роки українська влада - уряд і парламент - неодноразово підтверджувала, що обрала саме європейський шлях, а європейську інтеграцію зробила найважливішим політичним і економічним пріоритетом держави. Томбінський нагадав, що в цей момент Україна та ЄС перебувають за крок від досягнення спільної головної мети - підписання Угоди про асоціацію. «Проте цей крок здається досить складним», - зазначив він.

«Незважаючи на те, що Україна досягла прогресу у впровадженні необхідних реформ, є багато інших важливих завдань, зокрема, реформа судової системи, виборчого законодавства або вирішення справи Тимошенко, які також потребують виконання. Час спливає, і у нас залишається менше трьох місяців до вільнюського саміту. Тому, чому Україні слід докласти зусилля?

У першу чергу, через те, що Угода про асоціацію пропонує Україні унікальну можливість. Ця можливість позитивно впливатиме на багато аспектів щоденного життя громадян і бізнесу. Європейський Союз присутній тут, щоб продовжувати підтримувати Україну та її громадян у впровадженні реформ», - зазначив Томбінський.

На його думку, підписання та реалізація Угоди про асоціацію, включаючи положення про створення глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, повністю революціонізує не тільки економічні, торговельні та інвестиційні відносини між Україною та ЄС, а й весь «управлінський і економічний ландшафт України».

Томбінський підкреслив, що Угода про асоціацію є найбільш амбітною двосторонньою угодою, з приводу якої ЄС будь-коли вів переговори з країною - партнером, вона не тільки відкриє обидва ринки за допомогою усунення чи зменшення тарифів і квот, а й сприятиме гармонізації законів, норм і правил у всіх секторах економіки, зміцнюючи, таким чином, довіру інвесторів.

«Ми також переконані що з плином часу Угода про асоціацію призведе до підвищення продуктивності праці, заробітної плати, активізує економічне зростання і нові можливості зайнятості. Завдяки їй українські виробники матимуть можливість ефективно конкурувати й отримати своє місце на європейському ринку, знайти свою нішу і сприяти виробництву високоякісної української продукції за хорошу ціну. Українські споживачі, у свою чергу, матимуть доступ до високоякісних європейських товарів за нижчими цінами», - зазначив Томбінський.

За матеріалами: «Українська правда»,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

319