Незалежні дослідники повідомляють про масштабний трафік в останні два роки з українського порту Октябрськ (Миколаївська обл.) в основні середземноморські порти Сирії. Про це пише The Washington Post.

При цьому, за даними видання, за цим маршрутом курсують десятки суден, як невеликих, так і великих, «з довгою історією перевезення зброї».

Також у повідомленні з посиланням на експортні дані повідомляється, що Октябрьск є найпопулярнішим місцем призначення для суден, що належать Сирії, подорожують до портів України і Росії, а деякі з них скоїли більше десятка рейсів туди і назад з початку 2012 до середини 2013 року, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Кораблі перевозили військовий, або ж більш нешкідливий вантаж, говорити щодо корабельних записів неможливо», - пише видання. У повідомленні наголошується, що будь-які декларації або супутникові фото, які доводять, що судна перевозять зброю, відсутні з посиланням на недосконалість транспортно-вантажних даних, але аналогічна ситуація спостерігалася у 2012 році, коли судна доставляли важку зброю до Венесуели.

Видання відмічає, що порт Октябрськ відомий як порт, через який ведуться поставки зброї в різні країни світу, в тому числі Судан, Демократичну Республіку Конго, Бірму, Венесуелу, Китай, Анголу та Іран, і є закритим об'єктом.

«Незважаючи на перебування в Україні, Октябрськ функціонально управляється Росією, порт очолює колишній російський морський капітан і належить він бізнес-магнату, що має тісні зв'язки з Кремлем... Найважливіші російські експортери зброї мають там офіси, так само як українські і російські транспортні та логістичні компанії», - йдеться в повідомленні.

Спеціалізований морський порт «Октябрьск» розташований на лівому березі Дніпро-Бузького лиману за 25 км від Миколаєва і спеціалізується на транспортуванні зброї та боєприпасів. Пропускна здатність - до 2 млн тонн вантажів на рік. Порт, заснований у 1965 році, зараз є одним з найсучасніших в Україні.

Нагадаємо, загострення ситуації в Сирії відбулося 21 серпня. Деякі ЗМІ повідомили про хіматаку на околицях Дамаска, організовану військами уряду. Президент США Барак Обама доручив Пентагону підготувати кілька планів операцій у відповідь на повідомлення про застосування в Сирії хімічної зброї.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2366