Якщо Росія буде продовжувати тиснути на Україну через майбутнє підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом , це матиме наслідки для діалогу Брюсселя з Москвою , впевнений міністр закордонних справ головуючої в ЄС Литви Лінас Лінкявічюс.

«Це позначиться на діалозі ЄС з Росією. Наші відносини теж важливі , як в економічній , так і в політичній сфері , але наше партнерство побудовано не тільки на прагматичних інтересах , а й на цінностях. І одна з найважливіших - це право вибору. Ми поважаємо (європейський. - Ред.) вибір України і сподіваємося , що цьому не перешкоджатимуть якісь штучні причини. Повинні використовуватися аргументи , а не сила . Це неприйнятно і матиме відповідну оцінку» , - сказав він в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

Говорячи про причини , що спонукали міністрів закордонних справ восьми північно-балтійських країн ( NB8 ) на засіданні в Швеції 3 вересня прийняла окрему заяву щодо «Східного партнерства» , Лінкявічюс пояснив , що програма «Східного партнерства» «важлива не тільки для ЄС і країн-партнерів , але й для всієї Європи , для європейського проекту».

«Тому не дивно , що цьому питанню було приділено велику увагу , тим більше що останнім часом ми бачимо і чуємо різні заяви інших країн , яким не подобається європейське прагнення країн «Східного партнерства». У цьому ми бачимо економічні загрози або політичний тиск. Це неприйнятно , тому ми і виступили з такою заявою», - розповів він.

При цьому Лінкявічюс висловив упевненість , що Угода про асоціацію буде підписана. «Ми не звертаємо зі свого шляху , ми тримаємо своє слово і я думаю , що ми прийдемо до успішного результату - підписання договору про асоціацію. Ми в це віримо і віримо , що це можливо. Давайте , не вагаючись , йти до цієї мети», - закликав литовський міністр.

Як повідомляв ForUm , 3 вересня міністри закордонних справ NB8 (Nordic - Baltic Eight, вісімка Північно-Балтійських країн ) прийняли спільну заяву , в якій висловили повну підтримку підписання Угоди про асоціацію з Україною і назвали неприйнятними будь-які загрози і тиск на країни Східного партнерства через їхнє європейське прагнення.

22 серпня президент Російської Федерації Володимир Путін заявив , що Митному союзу у разі асоціації України з ЄС доведеться вжити захисні заходи.

Заступник генерального секретаря Євразійського економічного співтовариства , радник президента Росії Сергій Глазьєв заявив , що підписання Угоди про асоціацію України з ЄС порушить договір про дружбу , співпрацю і партнерство з Росією.

Прем'єр-міністр Микола Азаров закликає Росію не лякатися теоретичних ризиків від підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС , а займатися практичним розвитком двосторонньої торгівлі.

15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

917