Київський апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення скаргу столичних міськорганізацій ВО «Батьківщина» та політичної партії «Громадянська позиція» на постанову Окружного адміністративного суду Києва від 9 серпня 2013 року. Окружний суд цією постановою визнав компетенцію на здійснення повноважень у Київради і у заступника міського голови, секретаря Київради Галини Гереги. Суд також вирішив , що ця компетенція залишається аж до обрання нового складу Київської міської ради на чергових місцевих виборах.

Цього ж дня Окружний адміністративний суд Києва залишив без розгляду позов народних депутатів від «Батьківщини» Юрія Одарченка та Олександра Чорноволенка до Київради і Галини Гереги з вимогою визнати незаконним і скасувати розпорядження Гереги про скликання засідання Київради 19 серпня. Суд ухвалив залишити справу без розгляду , оскільки отримав від позивачів клопотання про відкликання позовної заяви.

Політолог Кость Бондаренко назвав рішення судів «фіаско опозиції в столиці» . У той же час , на його думку , самі спроби опозиції оскаржити в судовому порядку легітимність роботи Київради та прийнятих нею рішень - політичні ігри , які з самого початку не мали судової перспективи .

«Ці спроби з самого початку не мають судової перспективи , оскільки законодавство дає однозначне визначення терміну повноважень чинного складу Київради. До проведення нових виборів і обрання нового скликання Київради депутати не тільки мають право , а й зобов'язані працювати і приймати рішення. Тому всі спроби заперечити легітимність Київради , процедурні причіпки - це гра на публіку , спроби привернути увагу», - зазначив Кость Бондаренко.

«Інше питання , наскільки вдалі такі ігри для самої опозиції. Оскаржити засідання Київради , на якому були прийняті соціальні рішення , - велика помилка опозиції. Можливо , опозиціонери самі зрозуміли це, особливо коли пішла реакція від профспілок , від киян і тому відкликали позов . Це певною мірою фіаско опозиції в Києві» , - зазначив політолог.

Раніше стурбованість наміром окремих політичних сил визнати незаконними проведення сесії Київради 19 серпня і прийнятих на ній рішень висловили столичні профспілки. «Політики повинні поставити крапку в цьому питанні в парламентському сесійному залі , а не за рахунок простих киян. Ми закликаємо народних депутатів повернутися до своїх безпосередніх обов'язків - домагатися прийняття необхідних законів , а не ходити по судах , скасовуючи рішення Київради , прийняті в інтересах киян», - зазначив голова Київської міської ради профспілок Валентин Мельник.

На думку юристів , якби суди задовольнили позови опозиції , документи , прийняті на «соціальній» сесії Київради , могли бути визнані нелегітимними. Зокрема , мова йде про рішення виділити кошти на виплати муніципальних надбавок столичним бюджетникам і безробітним киянам , які брали участь у громадських роботах. Також на засіданні депутати виділили кошти на проектування будівництва метро на Теремки-2 і на Троєщину , на завершення будівництва станції метро «Теремки» , на роботи з реконструкції Поштової площі та низки вулиць , на придбання снігоприбиральної техніки , ремонт магістральних каналізаційних колекторів та інше.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

182