Міністерство доходів і зборів України в порядку удосконалення обліку великих платників податків пропонує внести зміни в набір критеріїв великих платників податків і щорічно формувати відповідний реєстр таких підприємств.

Про це йдеться в проекті закону про внесення змін до Податкового кодексу, розробленого в Міндоходів і опублікованого на сайті міністерства.

Згідно з проектом закону, великим платником податків, як і раніше, вважається юридична особа, загальний обсяг операцій якої за 12 календарних місяців перевищує 500 млн грн або загальна сума сплачених до державного бюджету податків перевищує 15 млн грн (раніше ця сума становила 12 млн грн).

При цьому Міндоходів відмовилося від використання критерію прибутковості підприємств при визначенні великого платника податків, але дозволило їм самостійно визначати місця обліку в контролюючих органах.

«Прийняття законопроекту забезпечить удосконалення процесу відбору платників податків та формування реєстру, зменшення адміністративного тиску на великих платників податків, а також істотно спростить документообіг» , - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. Крім того, маючи чіткий реєстр великих платників податків, Міндоходів зможе оперативно пропонувати використання різних сервісів для спрощення роботи.

У міністерстві також зазначили, що кількість великих платників податків у 2011 році становить 1146 підприємств, у 2012-му - 1382 підприємства, у 2013 році - 1480 підприємств.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

506