Європейський Союз не стане розділяти підписання Угоди про асоціацію та угоду про створення зони вільної торгівлі, переконаний голова комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Григорій Немиря (фракція «Батьківщина»).

«Я не думаю, що в цьому є якась політика (відсутність євроінтеграційних законопроектів на порядку денному вівторка - Ред.). Однак, насправді, в запропонованому порядку денному є тільки чотири євроінтеграційні законопроекти, а не шість. Три з них винесені на розгляд у четвер» , - сказав Немиря в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Разом з тим депутат зазначив, що серед цих законопроектів, як на нинішній тиждень, так і на наступний, відсутні «два ключові законопроекти, які справді є пріоритетними, - законопроект про прокуратуру і законопроект про вибори».

«Без розгляду і позитивного, якісного прийняття цих законопроектів не вдасться досягти якогось відчутного прогресу», - підкреслив Немиря.

За його словами, і з законодавчої точки зору, а також з боку Президента Віктора Януковича немає чітких сигналів про те, яким чином буде вирішено питання політично мотивованого правосуддя в справі Юлії Тимошенко.

«Я проводив зустріч з Коксом і Кваснєвським... вони чітко підкреслили, що без вирішення цього питання, навіть за умови прийняття тих законів, про які я сказав, не можна сподіватися на позитивну оцінку і перспективу підписання цієї угоди», - сказав депутат.

Немиря впевнений, що «немає підстав очікувати, що Угода про асоціацію може бути поділена на політичну та економічну частини, і під час вільнюського саміту Євросоюз підпише тільки політичну частину документа».

Депутат нагадав, що Україна вже намагалася поставити перед ЄС питання про відділення Угоди про асоціацію від угоди про зону вільної торгівлі, і Євросоюз відповів відмовою.
«Це єдина угода - два в одній», - сказав він.

За його словами, для того, щоб ця угода була підписана, до середини жовтня повинні бути позитивно оцінені дії України щодо виконання критеріїв.

Немиря також роз'яснив, що законопроект про протидію дискримінації в Україні, проти якого виступає значна частина депутатів як більшості, так і в опозиції, не має відношення до критеріїв для підписання Угоди про асоціацію та ЗВТ.

«Антидискримінаційний закон відноситься до плану дій щодо лібералізації візового режиму», - сказав він.

За словами Немирі, Україна ще два роки тому випереджала в цьому відношенні інші країни Східного партнерства, зараз поступається в плані лібералізації візового режиму і Молдові, і Грузії.

«Президент Віктор Янукович пообіцяв у Брюсселі, що перша фаза щодо лібералізації візового режиму буде виконана до середини 2011 року, але вже закінчується 2013 рік, а законодавча фаза залишається невиконаною. Без законодавчої фази не може йти мова про імплементаційну, практичну фазу лібералізації візового режиму, як кроку до майбутнього безвізового режиму», - зазначив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

398